Bursa’daki Hıristiyanlar mağdur olmayacak

"Bursa'daki kilise tahliye ediliyor" haberleriyle gündeme gelen Pastör İsmail Kulakçıoğlu, şu anda ibadetlerini engelleyecek bir durum olmadığına ikna olduklarını belirtiyor.

Geçen haftasonu, Bursa’da yaşayan Hıristiyanları yakından ilgilendiren bir haber kamuoyuna yansıdı. Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) Bursa Bölge Müdürlüğü’nün, Osmangazi ilçesinde bulunan ve Fransız Kilisesi olarak bilinen kilisenin tahliye edilmesini talep ettiği bildirildi. Türk Protestan Cemaati mensuplarının ve şehirdeki Katolik ve Ortodoks Hıristiyanların ibadet ettiği kiliseyi, toplamda 200 kişiyi bulan cemaat üyeleri dönüşümlü olarak kullanıyor. 2004’te restore edildikten sonra önce dönemin Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in sözlü izni, sonrasında Bakanlar Kurulu kararnamesiyle ibadete açılan ve VGM’nin mülkiyetinde olan bina, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmiş ve Türk Protestan Cemaati’nin kullanımına verilmişti. Türk Protestan Cemaati vakıf kuramadığı ve varlığını dernek statüsünde sürdürdüğü için böyle bir yöntemin uygun görüldüğü belirtilmişti. Kanuna göre VGM bir mülkü ancak kamu yararına bir derneğe veya vakfa tahsis edebiliyor, belediyelerin ise böyle bir sınırlaması yok. 

Endişe yarattı

Endişe yaratan gelişme, 2015’te sonlanan tahsis süresinin yenilenmesi için Bursa Protestan Kilisesi Pastörü İsmail Kulakçıoğlu’nun belediyeye gitmesiyle ortaya çıktı. Belediye’den, içinde ‘tahliye’ sözcüğünün geçtiği, yazılı bir açıklama gönderilmesi, cemaatte kiliseyi kaybetme endişesi yarattı. Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mustafa Emek, konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: “Belediye’nin tahsisi bitiyor ve mülkiyeti biz alıyoruz. Doğal olarak bunu teslim almamız lazım. Biz teslim aldıktan sonra, Belediye’de olduğu dönemde ibadetlerini nasıl yapıyorlarsa, aynısına devam edecekler. Süreç kendileriyle ilgili değil. Söz konusu olan, iki kurum arasında, bir binanın teslim sözleşmesi. Biz burayı Belediye’ye tahsis etmiştik. 31.12.2015’te tahsis süresi doldu. Belediye bize ‘Tahsis süresi doldu. Biz yenilemek istemiyoruz. Binanızı teslim alın’ dedi. Biz de binamızı teslim alıyoruz.”

İbadete engel yok

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Agos’a yapılan açıklama ise şöyle: “Vakıflar mülkiyetindeki bina restorasyona ihtiyaç duyulduğu için tahsis yoluyla alındı. Tahsisi alındıktan sonra restorasyonu yapıldı. Yeni bir restorasyona ihtiyaç duyulmadığı için ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’yle yapılan görüşmede, ibadete engel bir durum söz konusu olmadığı için yeni bir tahsise gerek görülmedi. Bu sadece söz konusu kilise için uygulanmış bir yöntem değil. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar mülkiyetindeki külliyeleri de restore edebilmek için tahsis yoluyla alıyor ve tahsis süresi tamamlandıktan sonra bu eserler yine VGM’ye bırakılıyor.”

Agos’a konuşan Pastör İsmail Kulakçıoğlu ise, şu anda ibadetlerini engelleyecek bir durum olmadığına ikna olduklarını belirtiyor. VGM Bölge Müdürlüğü’nün kendilerine çok duyarlı davrandığını belirten Kulakçıoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’dan randevu talep ettiklerini söyledi.

Toros Alcan: ‘Akla izana sığmaz’

Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, Vakıflar Genel Meclisi’nin 22 Şubat Pazartesi günkü toplantısında konuyu gündeme taşıdığını söyledi: “Meclis gündeminde konuyu etraflıca ele aldık. Ancak ibadetin sonlanacağına dair söz nerden çıktı, bunu anlayamıyorum. Böyle bir şey söz konusu olmadığı gibi, ibadeti sonlandırmanın akla izana sığacak bir tarafı da yok. VGM’nin böyle bir tavrı kesinlikle yok. VGM bir dernek yararına kiliseyi tahsis edemiyor fakat arada Belediye olmasa da tahsis için mutlaka bir formül bulunacak. Kaldı ki, bina tahsis edilmemiş olsa bile ibadete engel bir durum asla yaşanmayacak. Buradan tüm cemaatlere seslenmek istiyorum. Vakıflar Meclisi’nde gayrimüslim cemaatleri temsil etmek amacıyla bulunuyorum; Lütfen en ufak sorunlarında dahi benimle iletişime geçmekten çekinmesinler.” 

Etiketler

Bursa Kilise


Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.