‘Vatan’a giden yollar kapalı

İstanbul doğumlu Fransa vatandaşı Şant Vosgeriçyan bir süredir kendisine konan Ermenistan’a giriş yasağı ile mücadele ediyor. Kendisine somut bir gerekçe sunulmamasını anlayamadığını söyleyen Vosgeriçyan Yerevan’da 2 Mart’ta yapılacak mahkemenin sonucunu bekliyor ve “Vatanıma giden yolu açın” diyor.

İstanbul doğumlu Fransa’lı Ermeni aktivist Jean Baptiste Ozkirisyan (Şant Vosgeriçyan) geçtiğimiz yıl 21 Mayıs’ta Paris’ten Yerevan’a gittiğinde, havaalanında saatler boyunca bekletildikten sonra Ermenistan’a giriş yapamayacağı öğrendi. Vosgeriçyan, bütün sorularının yanıtsız kaldığını ve Ermenistan Milli Güvenlik Servisi (MGS) üyelerinden sadece ‘’Yukarıdan emir var, Ermenistan’a girişiniz yasaktır’’ yanıtı alabildiğini söylüyor. Şant Vosgeriçyana’a göre bu 21. yüzyılın bütün demokratik standartlarına aykırı.

Diaspora oluşumu olan ‘’Ermeni Rönesans’’ın Fransa ayağının sorumlusu Şant Vosgeriçyan 2013 yılından beri Paris’teki Ermeni Büyükelçiliği önünde eylemler organize ediyor. Bunlar arasında 2013’te Ermenistan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve hükümet karşıtı gösterilerde aktivistlerin tutuklanmasını kınama amaçlı gösteriler de var. Bir başka eylem ise 2015 Nisan ayında yapıldı.  Voskeriçyan’ın desteklediği Ermeni muhalif grubunun 5 üyesinin tutuklanması nedeniyle yapılan gösteriden sonra Vosgeriçyan Ermenistan’a giriş yapamadı.

Ermenistan Milli Güvenlik Servisi’nden ülkeye girişin yasaklanma nedenlerini açıklama veya yasağın kaldırılmasını talep eden Voskeriçyan’ın bütün başvuruları cevapsız kalmış.

Konuyla ilgili olarak Ermenistan İnsan Hakları savunucusu Karen Andreasyan dönemin MGS Müdürü Gorik Hagopyan’a dilekçe sunmuş. Gelen cevapta, “Yabancının Ermenistan’a girişinin yasaklanması kişi tarafından Ermenistan Cumhuriyeti’nin güvenliğine veya kamu düzenine ciddi ve önemli tehdidin olması durumunda oluyor’’ deniyor. 

Voskeriçyan’a uygulanan yasakla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Ermenistan Diaspora Bakanı Hranuş Hagopyan, MGS müdürü G. Hagopyan’la görüştüğünü belirterek yasaklanmanın nedenini şu sözlerle açıklamıştı: ‘’Fransa’da Voskeriçyan’ın attığı adımlar Ermenistan’ın güvenliği ile ilgili sorunlar yarattı. Bu nedenle onun Ermenistan’a girişi yasaklandı.’’

Voskeriçyan son olarak Ermenistan Milli Güvenlik Servisi Müdürlüğü’ne yeni atanan Gevorg Kutoyan’a açık mektup yazdı. Mektupta Ermenistan Cumhuriyeti’ne girişinin gerekçe gösterilmeden yasaklanmasını anlamadığını vurgulayan Voskeriçyan, Ermeni diasporasının MGS’yi, Ermenistan hükümetinin muhalifleri susturma aracı olarak gördüklerini söylüyor ve ‘’Eğer öyle değilse vatanıma yolumu açın’’ çağrısını yapıyor. Voskeriçyan MGS’nin yeni müdüründen cevap bekliyor ve onun cevap vermesinin Ermenistan’da halen adaletin var olduğunu kanıtlayacağını söylüyor.

 Konu ile ilgili açılan davanın duruşması 2 Mart 2016’da Yerevan’da görülecek. Voskeriçyan, olumlu sonuç alamazsa Ermenistan mahkemesinde adalet yolları tükendikten sonra AİHM’ye başvuracağını söyledi.

Etiketler

Ermenistan aktivist


Yazar Hakkında