Vartinis katliamı davası bugün görülüyor

Vartinis Katliamı davasının bugün 10. duruşması görülecek. Davanın 21 Aralık 2015’te görülen son duruşmasında mahkeme, usule ilişkin eksikliklerin giderilmesine hükmedilmişti; bugün karar çıkması bekleniyor.

2 Ekim 1993’te Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde askeri birliklerin bir evi yakması ve evde bulunan dokuz kişilik Öğüt ailesinin hayatını kaybettiği davanın ilk duruşması 2013 yılında Muş’ta görülmüş, ardından dava ‘güvenlik gerekçesiyle ’Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledilmişti.  

Duruşmalarda 230 yıla kadar hapis cezası istenen sanıkların, son iki duruşmada adli kontrol kapsamında imza verme zorunluluğu kaldırılmış, sadece ‘davaları takip etme’ yükümlülüğü getirilmişti. 

‘Asker dokunulmazlığı’ tasarısına eleştiri  

Dün Cezasızlıkla Mücadele Güç Birliği, Ankara’da bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkez’de Vartinis katliamı davasıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Evrensel Gazetesi’nde yer alana habere göre, burada konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan 1990’larda yaşanan katliamların bugün de devam ettiğini ifade etti.

Hükümetin işkence, infaz gibi suçlar işleyen askerlerin yargılanmasını engelleyecek hazırladığı yasa tasarısını korkunç bir gelişme olarak nitelendiren Türkdoğan, “Eğer bu kanun yasalaşırsa bu devlete kanun devleti bile diyemeyeceğiz” dedi.

Çıkartılan yasalara ilişkin “Kimse kendi yasasına güvenmesin. Kenan Evren’de kendi yasasına güvendi. Ve hasta yatağında yargılandı” diyen Türkdoğan suçluların yargı önüne çıkacağını vurguladı.

Basın toplantısına katılan HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, “Bu dava siyasi, hukuki bir dava olmaktan çıktı. Bu dava vicdani, ahlaki, insani boyutu ile siyasi ve hukuki bir dava olmanın önüne geçti” dedi.  Yıldırım, aydınlık bir Türkiye’nin ön koşulunun son 25 yıldır devam eden katliamların aydınlatılması olduğunu vurguladı.

Katliamın yapıldığı dönemde Altınova’da yaşayan Av. Fuat Özgül, olay günü herhangi bir çatışmanın yaşanmadığını, Jandarma Komutanı’nın köye gelip köyü yakacağını ifade ettiğini söyledi. 

Aysel Öğüt: Ailemin failleri belli 

Olay gecesinde başka bir evde kaldığını ve ailesinin ölümünü izlediğini söyleyen Aysel Öğüt “Ailemin yanına gitmek istedim. Kardeşlerimin yanına gitmek istedim. İzin vermediler. Ben daha 17 yaşındaydım. Kardeşlerim benden de ufaktı. 9 kişi ölmedi. Annem 5 aylık hamileydi. 10 kişi öldü. Kardeşlerimin, ailemin davası az da olsa içimi rahatlattı. Suçluları tutuklasalar bile içimdeki yangın gitmez. Yanlarına kalmasın. Ailemin failleri belli. Her şey köyün gözleri önünde oldu”dedi. 

Duruşma, bugün 13.30’ta Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 



Yazar Hakkında