Akademisyenler için barış istemenin bedeli: 147 soruşturma, 26 gözaltı

İHD’nin yaptığı açıklamaya göre, ‘Barış İçin Akademisyenler’ Girişimi’nin ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı bildirisini imzaladıkları için 147 akademisyene idari ya da adli soruşturma açıldı, 17 akademisyenin görevine son verildi, 26 akademisyen gözaltına alındı.

“Bu suça ortak olmayacağız’ başlık bildiriye imza attıkları için baskı ve tehdit gören akademisyenler hakkında İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesinde bir basın toplantısı düzenlendi. 

Toplantıda konuşan İHD Eğitim Komisyonu üyesi Halil Zeybel, baskı ve şiddet olaylarının medyaya yansıyandan çok daha fazla olduğuna dikkat çekti, yaptıkları araştırmaya göre verileri açıkladı: 

“Bugüne kadar toplam 147 akademisyene idari ya da adli soruşturma açılmış, 17 akademisyenin görevine son verilmiş, 26 akademisyen gözaltına altına alınmış, 3 akademisyenin evi basılmış ve aranmış, 5 akademisyen ise çeşitli şekillerde tehdit ve tacize maruz kalmıştır. Bu veriler sadece basına ve medyaya yansıyan bilgilerdir. Basına yansımayan daha birçok vakanın olduğu da herkesin malumudur. Korku ve karanlığın egemen kılınmaya çalışıldığı böylesi zamanlarda gerçekler hemen gün yüzüne çıkamıyor ne yazık ki.” 

“Geri adım atmayacağız”

Basın açıklamasının ardından konuşan Düzce Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yard. Doç. Latife Akyüz, kendilerine yapılan saldırılardan dolayı geri adım atmayacaklarını belirtti; “Aslında ülkenin çok yakıcı bir gerçeğini dile getirdik. Biz ne istiyorduk; barış olsun, çözüm sürecine geri dönülsün, insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin istedik. Bunu tekrar ediyoruz, etmeye devam edeceğiz. Bu saldırılarla bizi geri adım attırmak istediler. Aslında her birimize tek tek imzalarımızı çekmelerimiz istendi. Bu konu da baskı gördük, gözaltına alındık, yakalama kararları çıktı. Ama geri adım atmadık, atmayacağız. Çünkü sözümüz belli, söylediğimiz şeyde de haklıyız, buna da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bildiriye imza atan akademisyenlere 500’ün üzerinde soruşturma olduğuna dikkat çeken Akyüz, “Uzaklaştırma alan arkadaşlarımızın sayısı oldukça yüksek” dedi.

“Linç kampanyası iktidar tarafından yürütülüyor”

Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç Muzaffer Kaya, “Herhalde dünyada barış istemenin suç olduğu başka bir ülke yoktur diye düşünüyorum. Barış ve demokrasi istemeye devam edeceğiz. bildirimizin içeriğine dikkatli bakılırsa çok haksız saldırılara uğradık. Metin de haksız saldırılara uğradık. Yani vatan hainliğine kadar suçlanmış bulunuyoruz hepimiz. Bu linç kampanyası bizzat siyasi iktidar tarafından yürütülüyor” ifadelerini kullandı. 

“Yanlışlıkla imza attığımız iddia edildi”

İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyasal Bilim öğretim üyesi Yard. Doç. Halil İbrahim Yenigün ise, “Bize çocuk muamelesi yapıldı. Attığımız imzaları yanlışlıkla attığımız iddia edildi. Sanki çalışkan öğrenciler yaptı bir yanlış farkında değil gibi saygısızca davranıldı bize. Fakat biz okuduğumuzun da, yazdığımızın da arkasındayız. Bunun ne anlama geldiğinin de farkındayız” ifadelerini kullandı.



Yazar Hakkında