Avrupalı aydınlardan mülteci çağrısı

Aralarında Etienne Balibar, Judith Butler, Ahmet İnsel ve Hamit Bozarslan'ın da olduğu bir grup Avrupalı aydın, mülteci krizi karşısında sorumluluk almayan AB hükümetlerine "dur" demek üzere bir imza kampanyası başlattılar.

19 ülkeden 28 farklı kurumu bünyesinde barındıran, Avrupa Solu Partisi’ne yakın düşünce kuruluşu ‘transform!’, ‘Mültecilere Avrupa’da Kucak Açın – Bu Siyasi ve Ahlaki Bir Gereklilik!’ başlığıyla açtığı imza kampanyasıyla, mülteci krizi karşısında sorumluluk almayan, duyarsız kalan veya yükselen yabancı düşmanlığını körükleyecek tavırlar sergileyen AB hükümetlerine "dur" dedi. 3 Mart’ta duyurulan metnin 23 kişilik ilk imzacıları arasında Ahmet İnsel ve Hamit Bozarslan da bulunuyor.

Ya iltica hakkı ya da barbarlık

"Avrupa Birliği, Schengen Bölgesi, Balkanlar, Akdeniz, Ordaoğu ve dünyanın çeşitli yerlerinin vatandaşları olarak bizler, kendi vatandaşlarımıza, hükümet liderlerinize, Avrupa Parlamentosu'ndaki temsilcilerimize, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine acil bir çağrıda bulunuyoruz" ifadeleri kullanılan imza metninde Ortadoğu'dan gelen mültecilerin kötü şartlardan hemen kurtarılması ve Avrupa'ya kabul edilmesi talep edildi. Suriye'deki savaştan sonra yaşanan mülteci göçünün tarihi ve insani bir yıkım olduğunu ve buna sahip çıkmak dışında herhangi bir yol olmadığının altı çizilen açıklamada, kısa vadede hemen acil ihtiyaçların karşılanması istendi. Uzun vadede ise yaşanan korkunç katliamdan kaçanlar için yardım planın ortaya çıkarılması, girişlere kota koymak yerine mültecilere sosyal ve eğitim yardımları yapılarak, içine girdikleri topluma barışçı yollarla kabul edilmesinin sağlanması istenerek, "Başka yol yoktur. Ya misafirperverlik ve iltica hakkı ya da barbarlık" denildi. 

İmza kampanyasına destek vermek ve duyurulan metnin tamamına ulaşmak için www.transform-network.net sitesini ziyaret edebilirsiniz. 



Yazar Hakkında