Skandal fotoğraflara Diyarbakır Valiliği'nden 'tedbir amaçlı' savunması

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çekildiği belirtilen, duvar dibine dizilmiş ve çıplak bırakılmış erkeklerin bulunduğu fotoğraflar tartışma yarattı. ‘İşkence’ yorumları yapılan fotoğraflarla ilgili Diyarbakır Valiliği’nden açıklama geldi.

Sosyal medyada paylaşılan ve Diyarbakır'ın Sur ilçesinde çekildiği belirtilen fotoğraflarda, duvar dibine dizilmiş bir grup çıplak erkeğin olduğu, erkeklerin yanında da kalabalık bir asker grubunun olduğu görülüyor.  

Sosyal medyada birçok kullanıcı fotoğraflara tepki gösterdi ve bunun bir işkence olduğu yorumunu yaptı.

Eleştiriler üzerine ilk resmi açıklama Diyarbakır Valiliği’nden geldi. Valilik, "Pazartesi günü operasyon bölgesinde sivillerin tahliyesi için güvenlik koridoru oluşturulduğu, bu tahliyelerin sonucunda sosyal medyada bazı fotoğrafların paylaşıldığı" belirtildi.

Yapılanın ‘güvenlik uygulaması’ olduğunu savunan Valilik, fotoğrafı çekenler ve paylaşanlar hakkında soruşturma açıldığını ifade etti. 

"Teslim olan kişilerin üzerlerinin çıkarılması uygulaması, canlı bomba, bombalı tuzak, intihar eylemi vb. olumsuz durumlara karşı güvenlik güçlerimiz tarafından alınmış olan tedbir amaçlı bir uygulama olup, söz konusu çalışma bütün dünyada aynı şekilde gerçekleştirilmektedir.

"Ancak, teslim olan bir kısım şahıslara ait fotoğrafların izinsiz olarak çekildiği ve paylaşıldığı görülmüştür. Bu durum ile ilgili olarak valiliğimizce bir komisyon oluşturularak hemen soruşturma başlatılmıştır."

 



Yazar Hakkında