Aşkale Belediye Başkanı kendi açıklamasını 'tasvip etmedi'

Aşkale Belediye Başkanı Enver Başaran: “Metinde incitici ifadeler kullanılmış olabilir, bunları kabul ediyorum ve bunu kendi eksikliğim olarak görüyorum ancak ben 44 yaşındayım ve bu metin kendimi bildim bileli aynı şekilde her belediye başkanı tarafından okunuyor. Ancak bu metnin içeriğini tamamen değiştiriyorum, bundan sonraki törenlerde okunacak metinde bu gibi incitici ifadeler yer almayacak.”

Erzurum’un Aşkale İlçesi’nin ‘işgalden kurtuluşunun’ 98. yıldönümü kapsamında ilçe merkezinde geçen hafta bir tören düzenlendi. Tören kapsamında rol alan ilçe sakinleri ‘Ermeni katliamını’ canlandırdı. 

Aşkale Belediye Başkanı Enver Başaran, törende yaptığı konuşmada ‘Ermenileri Aşkale’den söküp atan ecdadını minnetle andı’. Başaran’ın konuşmasında şu ifadeler yer aldı: “Uzun yılar ecdadımızın komşuluğunu yapan Ermeniler, Rus işgalinden sonra Sovyetler Birliği’nin teşvik ve silah desteği ile çeteler kurup topraklarımızda katliamlar yapmışlardır. Tarihi kan ve ihanetle dolu Ermenileri bu topraklardan söküp atan şanlı ecdadımızı huzurlarınızda bir kere daha rahmet ve minnetle anıyorum. Bir ihanet şebekesi olan bu Ermeni çetelerinin bu topraklara ve asil Türk milletine düşmanlığı ve kini hiçbir zaman bitmemiştir. Tarih bilmez, kural tanımaz, hukuk bilmez bu Ermeni çeteleri şimdi de PKK terör örgütü ile topraklarımızda bölücülük faaliyetleri yürütmektedir. Rusya ile son yaşadığımız krizde de aşikâr bir şekilde gördük ki bu hain çetelerin ve işbirlikçi devletlerin ülkemiz üzerindeki kötü emelleri hiçbir zaman bitmeyecektir.”

Enver Başaran

Suç duyurusu

İnsan Hakları Derneği (İHD), ‘Ermeni çeteleri’ açıklaması nedeniyle eleştirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ‘Ermenileri bu topraklardan söküp atan şanlı ecdadımızı huzurlarınızda bir kere daha rahmet ve minnetle anıyorum’ açıklaması yapan Aşkale Belediye Başkanı Başaran hakkında suç duyurusunda bulundu.

8 Mart saat 13.30’da Çağlayan Adliyesi C kapısı karşısında yapılacak basın açıklaması yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kürtlere yönelik savaşta insanlığa karşı suçların işlendiği bu dönemde, 27 Şubat’ta HDP için konuşurken ‘Ermeni çeteler gibi Rusya’yla işbirliği yapıyorlar’ diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu ve 3 Mart’ta Aşkale’de çocukları kullanarak düzenlediği ‘temsili Ermeni katliamı’ sırasında Ermeni soykırımını ‘minnetle’ anan Belediye Başkanı Enver Başaran hakkında, Ermeni soykırımını övdükleri ve Kürtleri soykırımla tehdit ettikleri için suç duyurusunda bulunuyoruz.”

‘Benim eksikliğim’

Konuyla ilgili Agos’a konuşan Aşkale Belediye Başkanı Enver Başaran, törende okunan metnin hazır bir metin olduğunu ve aynı metnin her yıl değiştirilmeden okunduğunu belirtti. Metinde yer alan bazı ifadeleri ‘incitici’ bulduğunu kabul eden Başaran, metni kontrol etmeden okumadığını da kendi ‘eksikliği’ olarak ifade etti. Başaran şunları söyledi:

“Ben de Aşkale’nin Güllüdere köyündenim. Bu köyde hem Türkler hem de Ermeniler çok uzun yıllar kardeşçe yaşamışlardır. Ben Ermenileri düşman olarak değil, bu topraklarda yaşayan kadim bir halk olarak görüyorum. Metinde incitici ifadeler kullanılmış olabilir, bunları kabul ediyorum ve bunu kendi eksikliğim olarak görüyorum ancak ben 44 yaşındayım ve bu metin kendimi bildim bileli aynı şekilde her belediye başkanı tarafından okunuyor. Ancak bu metnin içeriğini tamamen değiştiriyorum, bundan sonraki törenlerde okunacak metinde bu gibi incitici ifadeler yer almayacak. Dediğim gibi metni daha önce okumayıp incitici ifadeleri kullanmam benim eksikliğim. Bugüne kadar ırkçılıkla mücadele eden bir görüşe sahibim, bir halkı topyekûn hedef alan bir açıklamayı savunmam mümkün değildir, aklı başında bir insanın da böyle bir açıklamayı tasvip etmemesi gerek. Bu konuda hakkımda dava açılmış sanırım, olabilir, gayet doğal karşılıyorum ancak ırkçı bir insan olmadığım, Ermenilere karşı bir nefret duymadığım bilinsin istiyorum, varsın hakkımda onlarca dava açılsın, bu bilindikten sonra önemli değil. Savaş sırasında hem Ermeniler hem Türkler çok acı çekmişler; ben bunu tarihin acı hatıraları olarak adlandırıyorum ama zaman dostluk zamanı.” 



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.