Gözaltına alınan 'Barış İçin Akademisyenler' adliyede

Barış İçin Akademisyenler/İstanbul grubu adına barış talebinde ısrarcı olduklarına dair açıklamayı okuyan ve haklarında çıkarılan yakalama kararının ardından dün emniyete giden üç akademisyen geceyi emniyette geçirdi.

bianet’ten Beyza Kural’ın haberine göre, akademisyenler Esra Mungan, Kıvanç Ersoy, Muzaffer Kaya ve Meral Camcı Barış İçin Akademisyenler/İstanbul grubu adına, "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini kamuoyuna sunmalarından bu yana yaşanan gelişmeler hakkında 10 Mart’ta basın toplantısı yaptı 

Açıklamada savcılığın hangi suçu istinat edeceğini belirlemeden soruşturmalar için harekete geçtiğini belirterek, barış talebinde ısrarcı olduklarını söylediler. 

Dört akademisyen hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı. Akademisyenlerin evine bu sabah polis baskını yapıldı. Akademisyenler evlerinde değildi. Yurtdışında olan Meral Camcı dışındaki üç akademisyen avukatları ile Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gitti.

Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan imzalı yakalalama ve gözaltı kararında "Terör örgütü propagandası" suçlaması yer aldı. Kararda Bese Hozat ve Cem Erciş'in yazıları ile 10 Mart'taki açıklamanın tespit tutanağı haline getirildiği belirtildi.

Üç akademisyen dün savcılığa çıkarılmadan emniyette bekletildi.

Gözaltındaki akademisyenlere destek 

Akademisyenler Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve Muzaffer Kaya, savcılığa ifade vermek üzere bugün 11:00 civarında Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. 

Barış İçin Akademisyenler de sabah saatlerinden itibaren adliye önünde bekleyişte.

Prof. Dr. Faruk Birtek, Barış Meclisi’nden Prof. Dr. Gençay Gürsoy ve Prof. Dr. Fatma Gök, meslektaşlarına destek vermek için adliye önünde beklerken kısa bir açıklama yaptılar, dayanışma içerisinde olduklarını belirttiler.

733 akademisyenin ifadesi alınıyor 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, barış bildirisine imza atan 733 akademisyenin ifadesini almaya başladı. Savcılık ayrıca, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na (YÖK) bu akademisyenlerle ilgili yazı yazarak, haklarında idari işlem yapılmasını da talep etti. Anadolu Ajansının haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da 395 akademisyen hakkında işlem yapıyor. 



Yazar Hakkında