Aurora Ödülü’nün finalistleri belirlendi

İsmini, 1915 Ermeni Soykırımı’nda akrabalarının öldürülüşüne tanık olan ve kendisi mucize eseri sağ olarak kurtulan Aurora Mardiganian’dan alan Aurora Ödülü, bu yıl yeni ismi Aurora Uyanan İnsanlık Ödülü (Aurora Prize for Awakening Humanity) adı altında ilk kez verilecek.

Olağanüstü zor koşullar altında insanlık için mücadele edenlere verilen ödüllerin finalistleri geçen hafta açıklandı. Finalistler; geçen yıl Nisan ayında duyurulduktan sonra ortaya çıkan 200 kişi arasından seçilerek belirlendi.

Adaylardan ilki Burundi’de başlayan ve Rwanda ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ni de sarsan ayaklanma sonucu yetim kalan çocukların bulunduğu Maison Shalom Yetimhanesi’nin kurucusu Marguerite Barankitse. Bir diğer adaysa Pakistan’ın Lahor şehrinde faaliyet gösteren ve seks işçilerine yardım eden Bonded Labour Liberation Font’un gönüllülerinden Syeda Ghulam Fatima. Fatima, gönüllü yürüttüğü bu iş kapsamında bir kez de silahla vuruldu. Bir diğer aday Sudan’daki savaş sırasında bölgedeki tek doktor olan Dr. Tom Catena. Catena, bölgedeki yarım milyon insanın tıbbi ihtiyacını karşılayan tek doktor olarak görev yaptı. Son adaysa Togolu Katolik Rahip Bernard Kinci. Kinci, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde kronikleşen sivil çatışma esnasında çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 1000 Müslümanın hayatını kurtardı.

Savaş ya da etnik çatışmalar gibi felaketlerde insan hayatını korumak için olağanüstü çalışmalar yürüterek hayatlarını büyük tehlikeye atan insanların onurlandırılması amaçlanan ödülün finalistleri, 24 Nisan’da Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da yapılacak törene katılacak, ödül sahibi de bu törende açıklanacak.

Ödülün seçici kurulunun başında bulunan Vartan Gregorian, finalistlerle ilgili yaptığı açıklamada “Bu isimler ünlü değil. Dış dünyadan birinin onların farkına varmış olmasına şaşırdılar” derken, kurul üyelerinden Avustralya Dışişleri Eski Bakanı Gareth Evans ve Liberyalı barış aktivisti Nobel ödüllü Leymah Gbowee ile birlikte verdiği bir röportajda da, “Bu insanlar yaptıkları işlerle asla övünmüyor” diyerek adayların adanmışlığına vurgu yaptı.

Gregorian gibi iki ünlü hayırsever Noubar Afeyan ve Ruben Vardanyan tarafından yaratılan ödülün bir özelliği de kazanan kişiye 100 bin dolar, bu kişinin belirlediği, kendisine ilham veren kuruluşlara da 1 milyon dolar verilmesi.

Şimdi kamuoyu 24 Nisan’da açıklanacak ödül sahibini bekliyor. 



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.