Oskanyan parti kuruyor

Koçaryan Hükümeti’nin Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan yeni parti kuruyor. Partinin Ermenistan’daki siyasi dengeleri ne yönde değiştireceği merak konusu.

Vartan Oskanyan uzun süredir kulislerde dolaşan “Yeni parti kuracak” haberlerini doğruladı. 1998-2008 yıllarında  Robert Koçaryan hükümetinde Dışişleri Bakanlığı görevini yapan siyasetçi, partisinin 2017 yılında yapılacak parlamento seçimlerine katılacağını da söyledi.

Bu hafta gazeteciler ile buluşan Oskanyan’a sorulan ana soru bu gelişmeyle Koçaryan’ın da politikaya dönüş yapıp yapmayacağı oldu. Şu anda parti ile Koçaryan’ın herhangi bir bağı olmadığını belirten Oskanyan “Parti, kendi programı ve üyeleri ile başarı kazanmaya çalışacak” dedi.

Ermenistan’da Koçaryan ile olan iyi ilişkileri ile tanınan Oskanyan, 2012 seçimlerinde Müreffeh Ermenistan Partisi listesinden milletvekili seçilmişti. Ermenistan’ın sayılı zenginlerinden biri olan Gagik Tsarukyan’ın kurduğu partide Oskanyan, en önemli yüzler arasındaydı. 2013 başkanlık seçimlerinde olası aday olarak görülen Oskanyan’ın baskılar sebebi ile adaylıktan çekildiği konuşulmuştu. 2012’den sonra muhalefet çizgisini sürdüren ve hükümete yönelik eleştirileri ile gündeme gelen Oskanyan’ın, 2015 yılında Gagik Tsarukyan’ın parti başkanlığından ayrılmasından sonra  yeni parti kuracağı söylentileri başlamıştı.

 Gazetecilerin, “Halk neden size oy versin?” sorusunu “İnsanlardan  Vartan Oskanyan’ın gelecek planlarına ve 25 yıllık tecrübesine oy vermelerini isteyeceğim” şeklinde cevaplayan  siyasetçi, Ermenistan dış politikasında “Komplementarizm” çizgisi ile ilerlemek istediğini yineledi. Dışişleri Bakanlığı süresince de bu siyaseti izleyip, ABD ve Rusya ile iyi ilişkiler kurma taraftarı olan Oskanyan, bakanlığı döneminde Ermenistan-Türkiye arasında önemli diplomatik görüşmelere katılıp, yol alınmasını sağlayan önemli isimlerden olmuştu.

Seçimlere bir yıl kaldığını ve zamanı iyi kullanıp hazırlanacaklarını belirten eski Dışişleri Bakanı, diğer partiler ile ortaklıklara sıcak bakıyor. “Amacım eskiyi yermek değil, yeni politikaları halka anlatmak ve oylarını istemek” diyen Oskanyan, Koçaryan hükümeti döneminde yapılan bazı yanlışları kabul ediyor ve “Ben de o dönemki hükümetin bir parçası olduğumdan sorumluluk sahibiyim” diyor. Koçaryan döneminde bazı hataların yanında önemli gelişmelerin de yaşandığını ve bunun halk tarafından hala hatırlandığını söyleyen Oskanyan, partinin diğer üyeleri hakkında bilgi vermedi ancak  bu isimlerin çok kısa zaman içinde açıklanacağı söyledi.

Mürrefeh Ermenistan Partisi yeni başkanı Naira Zohrabyan ise konuyla ilgili olarak “Oskanyan, ülkede siyasi tecrübesi çok önemli sayılması gereken bir isim. Ermenistan’da her yeni kurulan parti bizim için sevinç sebebidir” derken ileride iki parti arasında bazı ilişkilerin devam edebileceği sinyallerini verdi. Zohrabyan  “Oskanyan ile ilişkimiz hiç bir zaman kesilmedi, kendisi partiden ayrılma kararı aldıktan sonra belirli aralıklar ile görüşmeye devam ettik” şeklinde konuştu.



Yazar Hakkında