Bavakan Khaçatryan’ın isyanı

Yaklaşık bir ay önce Ermeni kamuoyunda özel bir haber gündem oluşturdu. Haberin ‘kahramanı’ Bavakan Ayvazyan anlatıyor.

Yaklaşık bir ay önce Ermeni kamuoyunda özel bir haber gündem oluşturdu. Haberin ‘kahramanı’ Bavakan Ayvazyan isimli bir kadındı. Aravot.am’in haberinde Bavakan Ayvazyan’dan ‘’İstanbul’un Mama Rozası’’ diye bahsediliyor, kadın ticareti yaptığı ve dört farklı Ermenistan pasaportuna sahip olduğu iddia ediliyordu. Haberin başlığı da şu şekildeydi: ‘’Ermenistan tarafından aranan bu kadını yakalayamamaları ilginç’’. Habere göre Bavakan Ayvazyan, Ermenistan’dan kızları kandırıp Türkiye’ye getiriyor ve genel evlerde çalıştırıyordu. Bu haber saatler içinde hem İstanbul’un Ermeni basınında, hem de diaspora basınında yayıldı. Sosyal medyada herkes bu haberi paylaşırken, Aravot.am, yaptığı haberde sadece Sarkis Hatspanian’ın açıklamasına referans veriyordu. Bütün haber sadece bu açıklamadan ve kadının resminden ibaretti. Anlaşılan kimse haberin doğru olup olmadığını araştırmak üzere Bavakan Ayvazyan’ı bulmaya gerek duymamıştı.  

Günler, hatta haftalar sonra Bavakan, Agos’u arayıp ağlayarak kendisini rezil ettiklerini, çaresiz duruma düştüğünü, ne yapacağını bilmediğini dile getirdi. Bizimle iletişime geçmeden önce Başepiskipos Aram Ateşyan’la görüştüğünü öğrendik. Olanları anlamak için Bavakan’la görüştük, konu hakkında Aram Ateşyan’ın ve Sarkis Hatspanian’ın görüşlerini aldık.

Kendisi hakkında çıkan haberleri haftalar sonra öğrendiğini söyleyen Bavakan, ‘’Benim soyadım Ayvazyan değil, Khaçatryan’’ diyerek pasaportunun fotokopisini uzattı. Ardından da hikâyesini şöyle anlattı: ‘’Günler önce torunumla konuşuyordum. Torunum 22 yaşında, Ermenistan’da diş polikliniğinde çalışıyor. Bana ‘Büyükanne, her yerde seninle ilgili haberler çıktı’ dedi, olan biteni o zaman öğrendim. 20 senedir İstanbul’da yaşıyorum, ve 20 senedir hep aynı apartmanda, aynı dairede oturuyorum. Yerim belli, mahallede herkes beni tanır’’.

Çaresizlikten intihar etmeyi bile düşündüğünü söyleyen Bavakan şöyle devam etti: “Eşim 1.5 yıl önce vefat etti. Onun ölüm yıldönümü için 2015 Ağustos ayında Ermenistan’a gittim, bir süre kaldım orada. Her yıl Ermenistan’a en az bir aylığına giderim. Eşim bana iyi bakıyordu, burada kilisenin dağıttığı yardımı alırdım ama kendime değil, ihtiyacı olanlara verirdim. Şu an ne yapacağımı bilmiyorum, rezil oldum. Yaşamak istemiyorum. İntihar etmeyi bile düşündüm çaresizlikten. Fakat kendimi toparlayacağım. Bu dava işleri bittikten sonra kızımın yanına Belçika’ya yerleşeceğim.”

Çifte vatandaşlığı olan Khaçatryan, Sarkis Hatspanian’a karşı Ermenistan’da dava açacağını da sözlerine ekledi: “Hatspanian bunun cevabını vermeli. Onunla konuştum, bir saat boyunca sustu, hiçbir şey diyemedi. Dava açacağız, elimdeki bütün evrakları çeviriyor, hazırlıyorum. Benim hakkımda o haberleri yazan gazetelere gittim, durumu anlattım, ‘Dava sonuçlansın, ona göre haber yaparız’ dediler. Davanın sonuçlanmasını bekleyeceğim, sonra bütün yalan ortaya çıkar.”

‘Bir yanlışlık var’

Konu ile ilgili görüşüne başvurduğumuz Beşepiskopos Aram Ateşyan da şunları söyledi: ‘’O kadın Patrikhanemizin fakirlerinden biri. Yani bizden yemek, giyim yardımı alan biri. Biz onu vaftiz ettik. Vaftiz babasının kim olacağına ben karar verdim. Bahsedilen işi yapıyor olsa, zengin olurdu. O tür işlerle uğraşanların iyi para kazandığı biliniyor. Fakat onun parası yoktu, kıyafete, yiyeceğe ihtiyacı vardı. Onun geçmişteki durumunu bildiğim için şimdiki hali ile karşılaştırıyorum. Kadın tacirliği yapan biri zengin olur, kiliseye gelip giyim kuşam yardımı istemez. Buna dayanarak bir yanlışlık var, derim. Sanırım Ermenistan’da dava açacak. Davayı açsın, yanlış haberi yapan cezalandırılsın’’ dedi.

Yanıt bekleyen sorular

Aravot.am’de 15.02.2016 tarihinde çıkan ve medyada hızlı bir şekilde yayılan haber, gazetenin sitesinden kaldırıldı. Fakat konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Bu durumda sorulması gereken birkaç soru var: ‘Ermenistan tarafından aranan’ Bavakan Khaçatryan’ı 2015 Ağustos ayında Ermenistan’a giriş yaptığı halde (ki bu bilgiyi Sarkis Hatspanian da telefonda doğruladı) nasıl yakalayamıyorlar?

Konuyu araştırmadan bir kişi hakkında bu tür bir haber yazıp, fotoğrafını da habere nasıl gönül rahatlığı ile ekliyorlar? Sonra da hiçbir açıklama yapmadan bu haberi nasıl sitelerinden kaldırıyorlar? 

Bavakan Khaçatryan’la konuştuktan sonra, basın açıklaması ile bu konuyu gündeme getiren Sarkis Hatspanian’la da konuşmaya çalıştık. Basın açıklamasında dediklerini doğrulayan Hatspanian sorulara yazılı cevap vermek istediğini belirtti. Durumu daha iyi anlamak için Hatspanian’ın yazılı cevaplarını bekliyoruz. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Diaspora



Yazar Hakkında