Tutuklanan akademisyenler için Boğaziçi hocalarından eylem

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri meslektaşları Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve Muzaffer Kaya’nın tutuklanmasını protesto etmek için eylem yaptı. Yaptıkları açıklamada, meslektaşlarının ifade özgürlüğü hakkını kullandığını ve serbest bırakılmaları gerektiğini ifade ettiler.

Barış için Akademisyenler'in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalaması sonrası tutuklanan üç akademisyen için Boğaziçi Üniversitesi’nde meslektaşları dayanışma eylemi yaptı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, meslektaşlarının ifade özgürlüğü hakkını kullandığını ve serbest bırakılmaları gerektiğini söyledi.

Tutuklanan Yrd. Doç. Esra Mungan’ın öğretim üyesi olduğu Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri 17 Mart’ta yaptıkları Akademik Genel Kurulu Kararı’nı üniversitede düzenledikleri basın toplantısıyla duyurdu. Güney Kampüs meydanında yapılan açıklamada Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve Muzaffer Kaya’nın serbest bırakılmasını talep ettiler.

"BOUN tarihinde ilk kez"

 Öğretim üyeleri adına Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Ayberk Korugan’ın okuduğu açıklama şöyle: “Tarihinde ilk kez Boğaziçi Üniversitesi’nin bir öğretim üyesi tutuklandı. Esra Mungan ‘terör örgütü propagandası’ ile suçlandı. Bu suçlamayı kabul edilemez buluyoruz. Meslektaşımız Esra Mungan’ın bugün olması gereken yer hapishane değil, 15 senedir ders verdiği, araştırmalar yaptığı üniversitedir.”

Boğaziçi Üniversitesi olarak her zaman, her koşulda insan hayatının kutsallığını temel aldık ve şiddetin her türlüsüne karşı çıktık. Hiçbir öğretim üyemiz terörü özendirecek söz ve davranışlarda  bulunmamıştır, bulunmaz.

Öğrencisi, öğretim üyesi ve mezunuyla üniversitemiz bugüne kadar demokrasiye zarar veren her adımın karşısında durmuştur. Düşünce ve ifade özgürlüğü, bu duruşun ana gövdesini oluşturur.

"İfade özgürlüğü haklarını kullandılar”

Düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı yerde üniversite olmaz, ders verilemez, araştırma yapılamaz ve bilimsel gelişme durur. Şiddet ve terör iklimi en hızlı ve etkili şekilde serbest tartışma ortamında yok edilebilir.

Esra Mungan ve onunla birlikte tutuklanan meslektaşlarımız Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy ile hakkında yakalama kararı çıkarılan Meral Camcı ve sınır dışı edilen Chris Stephenson anayasal güvence altındaki ifade özgürlüğü haklarını kullanmışlardır.

Meslektaşlarımızın acilen serbest bırakılmasını ve öğrencilerine kavuşabilmelerini talep ediyoruz."

 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında