Belçika'da bombalı saldırılar: Ölü sayısı 34'e yükseldi, 136 yaralı

Belçika’daki Brüksel Havalimanı’nda ve metroda 3 ayrı patlama meydana geldi. 3 patlamada toplam 28 kişi hayatını kaybetti. Belçika Başbakanı saldırı sonrası yaptığı ilk açıklamada 'Korktuğumuz başımıza geldi' dedi.

Belçika Federal Savcısı, Brüksel'deki Zaventem Havalimanı'nda intihar saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

Brüksel'deki Zaventem Havalimanı’nda GMT 8.00'de iki ayrı patlama meydana geldi. Uçuşların tamamı iptal edildi. Havalimanı tamamen boşaltılırken, bölgeye giden giden metro seferleri de durduruldu. 

Öte yandan saldırıların ardından İstanbul Taksim'deki Belçika Başkonsolosluğu ile Ankara'daki Belçika Büyükelçiliği kapatıldı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, saldırılardan sonra Belçika'nın İstanbul ve Ankara'daki diplomatik temsilcilikleri kapatıldı. Bugün ve yarın yapılması planlanan vize işlemleri ve randevuların da iptal edildiği bildirildi. 

'Ölü sayısı 34'e çıktı'

Belçika'nın resmi yayın kuruluşu VRT, Brüksel'deki patlamalarda ölü sayısının 34'e yükseldiğini bildirdi. Toplam 136 kişi yaralandı. 

VRT'nin haberine göre bu kişilerden 20'si Maelbeek metro istasyonunda, 14'ü de Zaventem Havalimanı'nda hayatını kaybetti.

Havalimanındaki patlamanın ardından yaşanan panik, görüntülere yansıdı. 

Havalimanındaki patlamalarda yaklaşık 1 saat sonra, havalimanına giden yoldaki Maelpeek metro durağında da üçüncü bir patlama meydana geldi.

Yapılan açıklamaya göre, havalimanındaki patlamalarda 13 kişi hayatını kaybetti, 35 kişi yaralandı. Metroda meydana gelen saldırıda ise 15 kişi hayatını kaybetti, 55 kişi yaralandı. 

Belçika Başbakanı: Korktuğumuz başımıza geldi 

Belçika Başbakanı Charles Michel, saldırı sonrası basın açıklaması yaptı. Michel, ‘korktuğumuz başımıza geldi’ dedi. 

Ölü ve yaralı sayısıyla ilgili resmi açıklama yapmak için erken olduğunu söyleyen Başbakan, ‘pek çok ölü ve pek çok yaralı’ olduğunu belirtti.  

Michel ayrıca vatandaşlara bu trajik hadise sonrası ‘dayanışma ve sükunet’ çağrısı yaptı. 

Guardian: Metroda 15 kişi hayatını kaybetti 

Guardian’ın haberine göre, Belçika Toplu taşıma şirketi La Stib, metroda düzenlenen bombalı saldırıda 15 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Havalimanı’ndaki saldırıda da 13 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Resmi olmayan verilere

göre saldırılarda toplam 28 kişi hayatını kaybetti.

NATO'da güvenlik alarmı yükseltildi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO Karargahı'nda güvenlik alarmı seviyesinin yükseltildiğini bildirdi.

Stoltenberg, yayımladığı yazılı açıklamada, Brüksel'deki saldırılar  karşısında derin üzüntü duyduğunu belirtti. Bu kara günde müttefikleri  Belçika'nın yanında olduklarını vurgulayan NATO Genel Sekreteri, "Bu bizim  değerlerimize ve toplumumuza dönük  korkakça bir saldırıdır. Terörizm demokrasiyi  mağlup edemeyecek ve özgürlüklerimizi elimizden alamayacak." ifadesini kullandı.

Brüksel'de bulunan NATO Karargahı'nda alarm seviyesinin  yükseltildiğini kaydeden Stoltenberg, tetikte kalmayı ve durumu çok yakından  takip etmeyi sürdüreceklerini belirtti.

Fransa-Belçika sınırı kapatıldı 

Saldırıların ardından Brüksel'de yollar trafiğe kapatılırken, vatandaşlara olduğu yerde kalmaları yönünde çağrı yapılıyor. 

Ülkede acil durum seviyesi, en yüksek seviye olan 4’e çıkarıldı. İçişleri Bakanı'nın bir açıklama yapması bekleniyor. 

Alman haber ajansı DPA'nın haberine göre, saldırıların ardından Avrupa Parlamentosu'nun kentteki oturumu iptal edildi.

Fransa ve Belçika sınırı kapatıldı. 

Londra'daki Gatwick Havalimanı'nda da güvenlik seviyesi arttırıldı. 

Saldırı, Paris katliamı zanlısı Salah Abdeslam'ın, Belçika'nın Molenbeck mahallesinde yakalanmasından 4 gün sonra meydana geldi. Abdeslam'ın sorgusunda, Brüksel'de eylem hazırlığında olduklarına dair açıklamalar yaptığı medyaya yansımıştı. 

Brüksel’in 11 kilometre uzağında bulunan Zaventem Havalimanı, her sene yaklaşık 23 milyon yolcuya evsahipliği yapıyor. 

Etiketler

Brüksel patlama