Ani Harabeleri Unesco yolunda destek bekliyor

Ani Harabelerinin Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alması için 15 yıldır çalışmalarını sürdüren araştırmacı yazar Vedat Akçayöz: Ani’nin etrafında bulunan sahadaki 26 kilisenin, Ani’nin öteki yüzü olduğuna inanıyoruz ve temelde kalanları gün yüzüne çıkarmak istiyoruz.

12 Mart Cumartesi günü, Elmadağ’daki Surp Agop Vakfı Lokali’nde, Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçayöz tarafından ‘2016 Unesco Yolunda Ani’nin Unutulmuş Yönleri’ başlıklı bir konferans verildi. Ani Harabelerinin Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alması için 15 yıldır çalışmalarını sürdüren araştırmacı yazar Vedat Akçayöz, sunumunda hazırlamış olduğu belgesel filmi tanıtarak Ani’nin unutulmuş yönlerine dikkat çekti. Agos’a konuşan Akçayöz, insanlığın mirası olarak nitelendirdiği Ani Harabelerinin UNESCO yolundaki sürecini paylaştı:

“Uzun süredir üzerinde çalıştığım bu projenin araştırma döneminde, bugüne kadar yapılan çalışmaların Ani Harabelerinin %35’lik sahasını kapsadığını gördüm. Ani’nin Değirmenler bölgesi gibi bilinmeyen daha birçok yönü var. Çektiğim belgesel filmi ve belgeleri bir rapor halinde Kars Kültür ve Sanat Derneği olarak UNESCO yetkililerine bildirdik. Aynı zamanda başbakanlığa da sunduğum bu 1 milyon 400 bin TL’lik proje için 200 bin TL’lik kaynak sağlandı. Maddi açıdan zorlansam da çeşitli kaynaklardan yardım alıp Kars Kültür ve Sanat Derneği olarak kar amacı gütmeden Ani’nin UNESCO 2016 Dünya Kültür Miras Listesi’nde yer alması için çalışıyor, orada yapılan restorasyon ve alt yapı çalışmalarının uluslar arası boyutta daha etkin ve sağlam çalışmalar olmasını arzu ediyoruz. Ani’nin etrafında bulunan ve Akyaka’dan Kozluca’ya kadar uzanan sahadaki 26 kilisenin, Ani’nin öteki yüzü olduğuna inanıyoruz ve temelde kalanları gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. UNESCO da bu projeyi oldukça değerli bulup destek verdi ve kaya mezarları üzerine yaptığım çalışma için üzerinde koordinatlar barındıran beş adet harita gönderdi. Ben de kameram ve cetvelim elimde, amatör olarak çıktığım bu yolda, insanlığa ait bu mirası herkese duyurma çabasındayım. Surp Agop Lokali’nde yaptığımız buluşmanın benzerini yurt dışında da yapmak istiyorum. Belki bu sayede gerekli desteği de bulabiliriz.”

Kategoriler

Toplum Güncel English

Etiketler

Ani


Yazar Hakkında