"Nareg’den öğrenilecek çok şey var"

Esayan Lisesi’nden Yetişenler Derneği Lokali, 12 Mart Cumartesi akşamı, Aziz Krikor Naregatsi’ye ithaf edilmiş bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Dernek Başkanı Mariam Drameryan’ın sunuşuyla başlayan geceye konuşmacı olarak Kerabaydzar Levon Zekiyan davet edilmişti. Başepiskopos Aram Ateşyan’ın ve Patrikhane’ye bağlı ruhanilerin ilgi gösterdiği etkinlikte salonun tamamı dinleyiciler tarafından dolduruldu. 12 Nisan 2015’te Vatikan’da Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı için düzenlenen ayinde Evrensel Kilise Öğreticisi ilan edilen Aziz Krikor Naregatsi’nin anlatıldığı gecede, bu ayinin görüntüleri de gösterildi.  

Konuşmasında Krikor Naregatsi’nin Katolik Kilisesi’nin 36. Evrensel Kilise Doktoru ilan edilişine dair bilgiler aktaran Zekiyan, önce 9 Kardinal’den oluşan bir kurulun, sonrasında 12 Kardinal’den oluşan diğer bir kurulun oy birliğiyle bu kararı aldığını belirtti. “İki kurulun birden oy birliğiyle karara varması çok fazla rastlanan bir durum değildir” diyen Zekiyan, “bu kurullarda görev yapan kardinallerden birinin ortaya koyduğu, ‘doktrini ve orijinalliği ile kendisinden öncekilerden daha üstün’ şeklindeki görüşü de çok kıymetli” şeklinde konuştu.

Ünlü İtalyan deyişi ‘Çeviri aslına ihanettir’i hatırlatan Kerabaydzar; “Ama bu kaçınılmaz bir ihanettir. Ermenice aslından eseri aktarmak ruhundan çok şey kaybettirmesine rağmen, çok kıymetli çevirileri yapılmıştır Nareg’in. Naregatsi; Shakespeare, Dante gibi isimler kadar konuşulması ve hakkında ciltlerce yazı yazılması gereken bir dehadır. Ancak maalesef bugün Naregoloji henüz ‘a b c’ aşamasındadır” ifadelerini kullandı.

‘1915’in asıl kurbanı bizleriz’

Naregatsi’nin Kilise Doktoru ilan edilmesinin 1915’in 100. yılı anmalarıyla aynı güne denk getirilmesinin çok anlamlı olduğunu söyleyen Başepiskopos Zekiyan , “1915’in asıl kurbanları bizleriz. Onlar öldüler ve bugün onların yeri azizlerin katıdır. 1915’ten sonraki nesiller maalesef kültüründen uzaklaştı ve çoraklaştı. Nareg, Ortaçağ’ın anlatıcısıdır. Ancak Ortaçağ’ın çok ötesinde bilgiler içerir. Bazen onun satırlarında kendisinden 900 yıl sonra keşfedilmiş, kanın vücuttaki devrine dair tıbbi bilgiler bulabilirsiniz. Van’ın ‘deniz’inde fırtınayla boğuşan bir tekneyi tasvir edişinde, o dönemin gemi yapım tekniklerine dair mühendislik bilgiler dahi bulabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Ermenistan’ın köylerinde ‘Nareg’in kudretli azizi’ diyerek adeta bir kutsal relik gibi eski kitapların saklandığına şahit olduğunu söyleyen Başepiskopos, başından geçen ilginç bir olayı da şöyle aktardı: “Ermenistan’daki büyük parlamento baskınından sonra tanıdıklarımı aradım. Bir dostumun söylediği beni çok etkiledi. ‘Ermeniler eskisi kadar Nareg okumadığı için ölçü ve had duygusunu kaybetti’ dedi.”

“Bugüne kadar çok sayıda Nareg okuması yapmalıydık, paneller sempozyumlar düzenlemeliydik” sözleriyle bu tür etkinlikler için çok geç kalındığını vurgulayan Zekiyan, Esayan Derneği’nin düzenlediği bu etkinliğin başlangıç olmasını temenni ettiğini söyledi.

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.