Efsanelere inanır mısınız?

EZGİ BERK 

Çocuk kitapları yayımlamaya sessiz sedasız başlamış ve öyle devam eden bir yayıneviyle karşınızdayız bu ay. 2011 yılında ‘Bahadır’ ve ‘Kırmızı Solucan’ adlı iki kitap yayımlayarak resimli çocuk kitapları raflarında görüp heyecanla takip etmeye başladığım Sarıgaga Yayınları, 2015 sonlarında çıkan yeni kitaplarıyla hem kendini hatırlattı hem de bakmaya doyamadığımız canlılıkta resimlerine kurgusu zengin öyküler katmış olarak karşımıza çıktı. Elbette çalıştığı çevirmenler ve editörler olsa da Sarıgaga Yayınları’nın esas kaptanı Esra Okutan, her yıl az sayıda ama birbirinden güzel resimli kitaplarla karşımıza çıkıyor ve yerli yabancı, alt metinleri kuvvetli kitaplarla tanışmamıza aracılık ediyor.

İşte onlardan birinden bahsedeceğim sizlere. Catarina Sobral’ın hem yazıp hem resimlediği, 2014 yılı SM Vakfı Uluslar arası Bologna Ödülü’ne layık görülmüş bir kitap var karşımızda: ‘Denizkızı ve Âşık Devler’. Bu kitabın öyküsü alışık olduklarımızdan biraz farklı. Portekiz’in Algarve bölgesinde yer alan Rocha Plajı, ince kumu ve efsaneleriyle anılıyormuş. Yazar Catarina Sobral da çok sevdiği bu plaj için bir öykü yazmış, aslında bir efsane de kendisi yaratmış!

Dağ ve deniz adlı iki koca devin gül gibi geçinip gittiği diyarlara bir gün bir denizkızı gelmiş. Dağ da deniz de bu denizkızına âşık olmuş ve tutuşmuşlar kavgaya. Laf aramızda, denizkızı da körüklemiş biraz kavgayı. İki âşık devden de hünerlerini sergilemesini istemesi mi birini seçeceğini söyleyip karar verememesi mi dersiniz hepsini yapmış. En sonunda orta yolu bulan denizkızı olmuş olmasına ama o kadar zaman hünerlerini sergileyen dağ ve deniz denizkızının gönlünü kazanmak için neler sunmuş neler!

“Deniz gelip dalgalar, mercan kayalıkları, batık gemi hazineleri, günbatımında güneşin yansıması, deniz mavisi ile bir demet çiçek sunmuş” denizkızına. Dağ denizden aşağı kalır mı? O da “gelip çam ağaçları, uğurböcekleri, çiçekler, bir nefes rüzgâr, değerli taşlar, dünyanın doruğundaki kayalardan bir taht ve bir inci kolye sunmuş” Denizkızına. En sonunda bu çetin kavganın nasıl tatlıya bağlandığını söylemeyeceğim; ama tüm bu olanlardan sonra dağ ve denizin ortasında dünyanın en ince kumlu kumsalının oluştuğunu bilin de iyice meraklanın.

Bu güzel kumsalın yeni öyküsünün nasıl bittiğini öğrenmek için ve 2014 yılında Bologna Çocuk Kitapları Fuarı’nda olmayıp da kitabın sergisini kaçıranlar için Sarıgaga Yayınları kocaman ölçülerde basmış kitabı bence. Kitabı elinize alıp açtığınızda âdeta dev dalgaların, yemyeşil dağ eteklerinin arasında sanıyorsunuz kendinizi, dünyayla bağlantınız kopuveriyor!

Çeşit çeşit dalga desenleri, birsürü ağaç motiflerinin yer aldığı sayfalardan kendi efsanelerinizi de çıkarabilir, hayalgücünüzü bolca besleyebilirsiniz. Siz bakmayın bıyıklı kızgın devlere, balıkların, gemilerin, bulutların, yaprakların kitabı var karşınızda!

Denizkızı ve Âşık Devler
Catarina Sobral
Çeviren: Aysın Önen
Sarıgaga Yayınları
36 sayfa.