Baskın Oran'dan Cumhurbaşkanı'na tazminat davası

Pro.Dr. Baskın Oran, kendisinin de aralarında olduğu, ’Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza atan akademisyenlere yönelik sözleri nedeniyle, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın aleyhine tazminat davası açtı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde lisansüstü dersleri veren, Agos köşe yazarı Prof. Dr. Baskın Oran, Erdoğan’ın akademisyenlere yönelik 4 ayrı konuşması nedeniyle ‘kişilik haklarının zedelendiğini’ savunarak Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtığı davada 10 bin TL manevi tazminat istedi.

Oran’ın avukatı aracılığıyla mahkemeye verdiği dava dilekçesi özetle şöyle: “Bildirinin yayınlanmasının ardından, davalı Erdoğan, müvekkilin de aralarında bulunduğu akademisyenlere yönelik son derece ağır hakaretler ederek ve aşağılayıcı nitelemelerde bulunarak kişilik haklarına saldırıda bulunmuş, milleti göreve çağırarak destekçilerinin de saldırılarına zemin hazırlamış, idari ve yargısal yetkileri kullanan kamu görevlilerine, imzacılar hakkında soruşturma başlatılması talimatları vererek ifade özgürlüğü hakkını ihlal etmiştir.

‘Aşağılandılar, hedef gösterildiler’ 

Erdoğan’ın ‘millet bunlara gereken yanıtı verir’ konuşması sonrasında ulusal medyada ve özellikle yerel basında imzacılar aleyhine haberler yayınlanarak bu kişiler hedef gösterilmiştir. Cumhurbaşkanı’nın suçlayıcı, aşağılayıcı ve hedef gösterici söz ve eylemleri sonucunda müvekkilin de diğer akademisyenler gibi tehdit ve cezai soruşturmalara maruz kalması, ifade özgürlüğüne meşru olmayan bir müdahalenin varlığını göstermektedir.

Davacının ifade özgürlüğü ve kişisel özerklik hakkının ihlal edildiğinin tespitine, 4 ayrı konuşma nedeniyle her bir haksız eylem için 2.500 TL olmak üzere toplam 10.000 TL manevi tazminatın yasal faiziyle ödenmesine karar verilmesi talep olunur.”



Yazar Hakkında