Bari Bedagan İstanbul’a geliyor

Ermenistan Devlet Halk Dansları Topluluğu 28 Nisan’da Maral Müzik ve Dans Topluluğu’yla birlikte İstanbul Kongre Merkezi’nde sahne alacak.

Ermenistan’ın en köklü ve tanınmış topluluklarından biri olan Devlet Halk Dansları Topluluğu (Bari Bedagan) İstanbul’a geliyor. 28 Nisan’da tek bir gösteriyle seyirciyle buluşacak olan topluluk, İstanbul Kongre Merkezi’nde sahne alacak. Maral Müzik ve Dans Topluluğu’nun davetiyle İstanbul’a gelecek olan Bari Bedagan, birkaç eserde sahneyi Maral dansçılarıyla paylaşacak.

Gösteri geçen yıl, Maral, Ermenistan Diaspora Bakanlığı’nın davetiyle Yerevan’da sahneye çıktığında gündeme geldi. Yılbaşından sonra bu yönde çalışmaları başlattıklarını belirten Maral Müzik ve Dans Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Garbis Çapkan, geçen hafta Yerevan’a yaptığı ziyarette gösterinin kesinleştirildiğini söyledi. Çapkan, organizasyonun nasıl geliştiğini şöyle anlattı: “Bari Bedagan’ın müzik direktörü Hayg Krikoryan bizim de müzik direktörümüz. Topluluğun orkestra üyeleri çoğu zaman sahnede bizimle oluyor. Geçen yıl Yerevan’daki gösterimizin ardından Bari Bedagan’ı ziyaret ettik. Orada bu fikir gündeme geldi ve bugüne dek görüşmelerimizi sürdürdük. Topluluğun, 2015’te, birçok ülkeyi kapsayan bir turne programı vardı; o süreç tamamlandıktan sonra tarihi konuşabildik. Kısa süre önce tarih ve tüm ayrıntılar netleşti. Maliyeti yüksek bir organizasyon olduğu için tek gösteri olarak planlandı. Ancak, gösterinin yapılacağı kesinleştikten sonra yoğun bir ilgiyle karşılaştık. Gerekirse bir gösteri daha tertiplemeyi düşünebiliriz.”

Bari Bedagan, 36 dansçı ve 14 orkestra üyesinin yer aldığı 55 kişilik kafilesiyle İstanbul’a gelecek. Organizasyonun sponsorluğunu, Ermeni toplumunun önde gelen hayırseverlerinden Aret-Monik Ergan çifti üstlenirken, salonun tahsis edilmesini Şişli Belediye Başkanı Yardımcısı Vasken Barın sağladı. Maral Müzik ve Dans Topluluğu, 40 kişilik bir ekiple sahnede olacak. Çalışmalarını Esayan Lisesi’nden Yetişenler Derneği’nin çatısı altında sürdüren Maral dansçıları, idolleri olan bir toplulukla aynı sahnede olacakları için heyecanla provalarına devam ediyor.

Gelecek seçmelerde

Garbis Çapkan, Maral’a heyecan veren bir başka projeden de söz etti. Ortaokul düzeyindeki Ermeni okullarıyla ortaklaşa yürütülen proje kapsamında, bir dans yarışması düzenlenecek. Yarışmada dansçıların bir Sasun yöresi dansı ve bir de serbest dansla hünerlerini sergilemesi beklenecek. 12 Ermeni ortaokulunun 10’u projeye katılacağını açıkladı. “Dans topluluğumuzun devamlılığı için grubumuza sürekli olarak yeni dansçılar kazandırmak zorundayız. 36 yıllık tarihimizde bunu başaramadığımız ve ara vermek zorunda kaldığımız dönemler oldu. O yüzden bu yarışmaya çok fazla önem veriyoruz” diyen Çapkan, yarışmanın ayrıntılarına dair şu ayrıntıları verdi: “Mayıs sonunda ilk eleme yapılacak. Orada birinciyi açıklamayacağız. Bir-iki hafta sonrasında, orada seçilenler ve şimdiki dansçılarımızla ortak bir gösteri yapmayı planlıyoruz. Bunu her sene, festival havasında tekrarlamak istiyoruz.”

 



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.