AB’den Gül-Dündar davasına giden diplomatlara destek

AB, Erdem Gül-Can Dündar davasını izledikleri için Cumhurbaşkanı’nın hedefi haline gelen diplomatlarına sahip çıktı. Bir AB sözcüsü “AB diplomatları özellikle aday ülkelerde gözlemci olarak böyle duruşmaları izlerler” açıklaması yaptı.

Avrupa Birliği (AB), Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün casusluk suçlamasıyla yargılandığı MİT tırları davasını izledikleri için, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eleştirilerine hedef olan Avrupalı diplomatlara destek verdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre isminin açıklanmasını istemeyen bir AB sözcüsü Fransız haber ajansı AFP'ye, “AB diplomatları dünyanın her yerinde, özellikle de aday ülkelerde gözlemci olarak böyle duruşmaları izlerler” diye konuştu.

Sözcü, “Bu nedenle diplomatların, en üst demokratik standartlara uyma taahhüdünde bulunan Türkiye'deki işlerinin bir parçası da budur” dedi.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı MİT tırları davasının Cuma günkü duruşmasını Avrupalı diplomatların yanı sıra Amerikalı temsilciler de izlemişti.

Siz kimsiniz ya?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, duruşmayı izlemek ve gazetecilere destek olmak için İstanbul Adalet Sarayı'na giden başkonsoloslara tepki göstermiş ve “Siz kimsiniz ya, sizin ne işiniz var orada? Yani diplomasinin de bir edebi, adabı var. Burası senin ülken değil, burası Türkiye” demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby de Pazartesi günü diplomatların duruşmaya gitmelerinin standart diplomatik uygulamalara tamamen uygun olduğunu belirterek "Bu tarz adli vakaları ilk kez izlemiyoruz, son kez de izlemediğimize eminim” diye konuşmuştu. Türkiye Dışişleri bazı ülkeleri notayla uyardıktan sonra İtalya, Almanya gibi ülkelerden de diplomatlarının yaptıklarının doğru olduğunu destekler açıklamalar gelmişti.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında