Geri gönderme, mültecileri daha tehlikeli rotalara itebilir

AB ve Türkiye arasındaki geri gönderme anlaşmasından sonra Suriyeli 500 mülteci bu sabah saatlerinde Türkiye’ye geri gönderildi. Geri göndermeleri izleyen Halkların Köprüsü Derneği’nin yöneticilerinden Metehan Ud, anlaşma nedeniyle mültecilerin Kuzey Afrika-İtalya rotasına yöneleceğini, ölüm riski yüksek olan bu rotanın ise daha kötü facialara sahne olabileceğini söyledi.

Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki varılan “geri gönderme anlaşması” çerçevesinde Midilli’den Dikili’ye 500 kişilik ilk kafilenin gönderilmesi üzerine, Halkların Köprüsü Derneği Yöneticisi Metehan Ud, bu uygulamanın çözüm getirmeyeceğini söyleyerek, mültecilerin Kuzey Afrika-İtalya rotasına yöneleceğini, ölüm riski yüksek olan bu rotanın ise daha kötü facialara sahne olabileceği uyarısı yaptı.

Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre,  Midilli Adası'ndaki Moria kampından AB sınır güvenlik ajansı Frontex'e bağlı güvenlik güçleri eşliğinde İzmir Dikili limanına toplamda 3 gemi içinde 500 mülteci getirildi. Mülteciler, sağlık taramasının ardından Kırklareli'ndeki Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezi'ne nakledildi. Mültecilerin Geri Gönderme Merkezi'ndeki işlemlerinin ardından ise Türkiye'nin çeşitli illerine dağıtılacağı öğrenildi. Öte yandan Frontex yetkilisince yapılan açıklamada, 5 otobüsle limana getirilen mültecilerin çoğunluğunun Pakistan uyruklu olduğu belirtildi.

‘Tarih kitaplarına kara gün olarak geçecek’

Halkların Köprüsü Derneği Yöneticisi Metehan Ud, Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşmaya göre Yunanistan adalarından mültecilerin Türkiye'ye gönderileceği ilk günün tarih kitaplarına kara bir gün olarak geçeceğini ve devlet yöneticilerinin yaptıklarından dolayı özür dilemek zorunda kalacağını ifade etti. Mültecilerin Türkiye’ye geri gönderilirken insan hakkı ihlallerinin yaşanmamasının mümkün olmadığını söyleyen Ud, “Avrupa Birliği mültecilerin kaderlerine razı, sessiz bir şekilde geri döneceğini düşünüyor fakat insan onuruna yakışır bir hayat sürebilmek için ölümü göze alan mülteciler, nasıl zorluklara katlandıklarını gösterdiler. Zorla sınır dışı edilmeye çalışılacakların sadece küçük bir kısmının bile direnç göstermesi durumunda, kamplarda, tren istasyonlarında ya da havalimanlarında nasıl manzaralar ortaya çıkabileceğini tahmin edebilirsiniz. Bu durum beraberinde sadece daha fazla polis şiddetini ve insan hakkı ihlallerini getirecektir” diye konuştu.

'Kuzey Afrika-İtalya rotasına yönelecekler'

Dernek olarak mültecilerin gönderileceği süre boyunca Dikili'de olacaklarını belirten Ud, hem olası insan hakkı ihlallerine karşı gözlemde bulunacaklarını hem de gelen mültecilerle temas etmeye çalışacaklarını söyledi. Türkiye ile AB'nin vardığı anlaşmanın düzensiz geçişin rotasında değişikliğe sebep olacağına işaret eden Ud, mültecilerin Kuzey Afrika-İtalya rotasına yöneleceğini, ölüm riski yüksek olan bu rotanın ise daha kötü facialara sahne olabileceğini ifade etti.

'Branda ile kapatılamayacak bir ayıp’

Geri gönderme ile ilgili değerlendirmede bulunan Mülteci-Der Başkanı avukat Eda Bekçi de Cenevre Sözleşmesi’nin ayaklar altına alındığına vurgu yaptı. Çok büyük hak ihlallerinin yaşandığını, ayrıca basın mensuplarının görüntü almaması için gemilere brandalar çekildiğini söyleyen Bekçi, “Hep beraber Cenevre Sözleşmesi'nin ayaklar altına alındığını gördük. Mültecilerin nasıl Avrupa'dan sınır dışı edildiğini gördük. Gerçekten tarihi bir gün yaşıyoruz. Maalesef Göç İdaresi, bunu bir branda ile kapatmaya çalışıyor. Acaba bu ayıp bir branda ile kapatılabilecek mi? Çok büyük insan hakları ihlalleri yaşanıyor ve bu sadece Yunanistan'la Türkiye üzerine yıkılıyor. Avrupa'nın eli her zamanki gibi temiz kalacak. Bugün bir başlangıç, devamında 70 bin kişi daha gelecek, ama o zaman da dünyanın ilgisi bu şekilde olacak mı? Merakla bekliyoruz” diye konuştu. 

Türkiye'ye gönderilecek 6 bin 156 kişi sırada

Öte yandan mültecilerin Türkiye’den kaçak yollarla Yunanistan’a geçişleri dün de devam etti. Yunanistan Göçmen Krizi Koordinasyon Kurulu’nun açıklamasına göre, cumartesi günü saat 07.30’dan dün (pazar) aynı saate kadar, Midilli’ye 364, Sakız’a 99, Sisam’a 22, Meis Adası’na da 29 olmak üzere 514 göçmen geldi.

Yunanistan adalarında Türkiye’ye gönderilmeyi bekleyen mülteci sayısı 6 bin 156. Ülke çapındaki sayı ise 52 bin 509.

Almanya’ya 500 kişi gönderildi

Anlaşmanın yürürlüğe girmesinden ve ilk kafilenin Yunanistan’dan Türkiye’ye geri gönderilmesinden sonra, Türkiye'den de Almanya'ya ilk Suriyeli mülteciler ulaştı. Suriyeli göçmenlerden oluşan ikinci bir grup da günün ilerleyen saatlerinde Almanya'ya gönderilecek.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında