"Cumhurbaşkanı ve Başbakan Ermeni toplumunu kriminalize ediyor"

HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın Ermeni toplumunu hedef gösteren açıklamalarını kınadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Nisan’da gerçekleştirdiği basın toplantısında, ABD’de Brookings Enstitüsü önünde Erdoğan’ın korumalarının şiddet uyguladığı protestolarla ilgili konuşurken “Brookings Enstitüsü’nde vereceğim konferans öncesinde, legal görüntüde illegal bir örgüt görüntüsü veren ‘Paralel Devlet Yapısı’nın temsilcilerini gördüm. Sadece Türkiye’deki terör örgütleri değil, Ermeni ASALA örgütü de oradaydı, bunlar da oradaydı”  demişti. 

27 Şubat’ta Bingöl’de yaptığı bir konuşmada Başbakan Ahmet Davutoğlu ise HDP’yi kastederek “Ermeni çeteler gibi Rusya’yla işbirliği yapıyorlar. Gidip Moskova'da temsilcilik açıyorlar” ifadesini kullanmıştı.

Paylan, “ifadeleriyle Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın Ermeni toplumunu hedef haline getirdiğini” belirtti.

Açıklamanın devamı şöyle:

“Bir toplumun adının “örgüt”, “çete” gibi kelimelerle mütemadiyen bir arada kullanılması bahsi geçen Ermeni toplumunu kriminalize etmeye çalışmaktır. Abluka altındaki kentlerde, güvenlik güçlerince yazılan duvar yazılarında da gördük ki, Türkiye’de “Ermeni” kelimesi halen bir küfür olarak kullanılmaktadır. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın ifadeleri ise bu gibi olayları desteklemekte, Ermenileri hedef alan, tehdit eden kişileri cesaretlendirmektedir. Ayrıca bu ifadeler, nefret söyleminin ilk hedefleri arasında yer alan, saldırılara maruz kalan ve hatta nefret cinayetleriyle kayıplar veren bir toplum olarak Ermenilerin tedirginliğini artırmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Ermeni bir milletvekili olarak, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın bu ifadelerini kınıyor, tekrar etmemesini ümit ediyorum.”



Yazar Hakkında