Yunanistan, göçmen iadesini durdurdu

Avrupa Birliği ve Türkiye arasında imzalanan “geri iade anlaşması”nı, pazartesi günü Türkiye'ye 202 göçmen göndererek fiilen yürürlüğe sokan Yunanistan, göçmenlerin iadesini durdurduğunu açıkladı.

Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye arasında imzalanan 15 Mart’taki “geri iade anlaşması”ndan sonra ilk göçmen kafilesini pazartesi günü Midilli’den Dikili’ye gönderen Yunanistan, dün geri göndermeleri durdurduğunu açıkladı. Anlaşmaya göre, bu hafta içerisinde Yunanistan Midilli ve Sakız adalarından yüzlerce göçmeni Türkiye’ye gönderecekti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, sadece hafta içerisinde Türkiye’den kaçak yollardan Yunan adalarına giren göçmenlerin sayısının Türkiye'ye gönderilenlerin sayısını aştığı belirtildi. Birleşmiş Milletler, sadece Pazartesi günü Yunan adalarına 220 göçmenin ulaştığını açıkladı.

Yunanistan'daki binlerce göçmenin geçtiğimiz hafta sonu toplu olarak iltica başvurusunda bulunması da iade edilebilecek göçmen sayısının düşmesine neden olmuştu. Midilli Adası'ndaki Moira kampında 3 binin üzerinde göçmen kalıyor. Hafta sonundan bu yana neredeyse tamamı Yunanistan'a iltica başvurusu yaptı.

Plan hala ham

AB - Türkiye anlaşması uyarınca 20 Mart'tan itibaren Yunanistan'a ayak basan her bir göçmen, iltica başvurusu yapmaması durumunda Türkiye'ye iade edilecek. Anlaşmaya Suriyeli mültecilerin iadesi de dahil edilmişti. AB ise Türkiye'ye iade edilen her bir Suriyeli karşılığında, Türkiye'deki mülteci kamplarından bir Suriyeliyi kabul etme sözü vermişti.

Pazartesi günü Türkiye'ye gönderilen 202 göçmenin hiçbirisinin iltica başvurusu yapmadığı açıklanmıştı. Ancak BM yetkilileri Dikili'ye gönderilenlerin 13'ünün iltica başvurusu talebini ilettiklerini, fakat yetkililerin bu taleplere dikkate almadığını açıkladı.

BBC'nin sorularını yanıtlayan BM sözcüsü Boris Çeşirkov, “Hem Türkiye'de hem de Yunanistan'da gerekli tedbirler alınmadan anlaşmanın yürürlüğe sokulduğu konusunda uyarmıştık. Plan aceleye getirildi. Hala ham” diye konuştu.

 

Kategoriler

Gündem



Yazar Hakkında