Heybeliada’da ‘manastır sorunu’ çözüm bekliyor

Heybeliada’da bulunan Hristos Manastırı, orman arazisi olduğu gerekçesiyle boşaltıldı. Manastırın, Rum cemaatine tahsis edilmesi taleplerine de yanıt verilmiyor.

Heyebeliada’da bulunan Hıristos Manastırı, 5 Nisan Salı günü Orman İşletmeleri tarafından boşaltıldı. Tapusunda sahibi görünmeyen manastır için Rum toplumunun hukuk mücadelesi de sürüyor. Manastır, Heybeliadalı Rumların ibadet için kullandıkları manastırlardan biri olma özelliği taşıyor. 

2007’den bu yana

Heybeliada Ruhban Okulu Müdürü ve Bursa Metropoliti Başrahip Prof. Elpidoforos Lambriniadis, yaşanan süreci Agos’a anlattı.

“2007’de onarımının yapılması için Rum cemaati tarafından başvuru yapıldı. Yapılan başvuruya yanıt verilmeyince, Rum cemaati tarafından kilise onarıldı. Orman İşletmeleri, arazinin orman arazisi olduğu gerekçesiyle, yapılan onarıma müdahale ederek, onarım yapılan bölümleri yıktı. Orman İşletmeleriyle Rum cemaati manastır onarımı nedeniyle mahkemelik oldu. Açılan davayı her iki taraf da kaybetti. Orman İşletmeleri Müdürlüğü, tarihi bir yapıyı yıktıkları gerekçesiyle ceza da aldı. Mahkeme kararıyla Rum cemaati manastırı boşaltmak zorunda kaldı.

Son iki yıl içinde Heybeliada’da yaşayan Rum cemaatinden bir kişi manastıra yerleşerek, manastırın bakımını da yapmaya başladı. Bunun ardından Rum cemaati, kilisenin kendilerine tahsis edilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaptı. Ancak başvurularına şimdiye kadar yanıt alamadı. Tahsis sağlanması için yapılan başvuruya yanıt beklenirken, Orman İşletmeleri  Müdürlüğü, mahkemenin aldığı karara dayanarak, manastırda kalan kişinin burayı boşaltmasını istedi.  5 Nisan Salı günü manastır boşaltıldı.”

Lambriniadis, “Bu manastır ibadet edilen bir yer. Ancak yıkık olduğu için ayinler dışarda yapılıyor. Onarıma izin verilmiyor. En doğal hakkımız olan tahsis taleplerimize de yanıt alamıyoruz. Tahsis başvurusuna yanıt beklerken bu uygulamaya karşılaştık. Şu anda ortada yıkık bir kilise var.”

‘Üzüntü duyduk’

Ekümenik Patrikhane’den de konuya ilişkin açıklama yapıldı. Hukuki sürecin hatırlatıldığı açıklamada uygulamadan üzüntü duyduklarını ve konuya ilişkin Ankara’daki yetkililerle görüşmelerin yapılacağı belirtildi. 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.