Zeytinburnu Belediyesi Surp Pırgiç’in bostanından vazgeçmiyor

Surp Pırgiç Hastanesi’nin karşısında bulunan 48 bin 259 metrekarelik arsanın 22 Ocak 2014’te hastaneye iade edilmesi üzerine açtığı iade davasını kaybeden Zeytinburnu Belediyesi, bu sefer Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay'dan lehte karar aldı.

Surp Pırgiç Hastanesi’nin karşısında bulunan 48 bin 259 metrekarelik arsanın 22 Ocak 2014’te Vakıflar Genel Meclisi’nin aldığı kararla hastaneye iade edilmesinden bu yana, Zeytinburnu Belediyesi bu karara itiraz etmekten vazgeçmiyor. İade kararına itiraz ederek dava açan Belediye, bu davayı kaybetmişti. Ancak kararın temyizi için Yargıtay’a başvuran Belediye, buradan lehte karar almayı başardı. Zeytinburnu Stadı’nın da içinde olduğu 8 bin metrekarelik bölüm için yeşil alan kararı alan Zeytinburnu Belediyesi, bu kararı geçtiğimiz Ocak ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden de geçirmişti. 

Eskiden Hampartsum şenliklerinin yapıldığı ve bağbozumunun kutlandığı bu arsaya 1974 yılında bir sabah dozerler girmiş ve “Tapuda malik hanesi boş, yani sahibi yok” denerek arsaya el konmuş, ardından da burası Zeytinburnu Belediyesi’nin kullanımına verilmişti. ‘36 Beyannamesi’ nedeniyle kaybedilen bu mülk için uzun yıllar süren hukuk mücadelesinden sonra hükümetin çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname sayesinde arsanın Surp Pırgiç’e iadesi söz konusu olmuştu. Ermeni toplumunda büyük sevinç yaratan iade, oradan gelecek gelirlerle toplumun çok önemli sorunlarına çözüm yaratacağı için beklentilere yol açmıştı.

Cumhurbaşkanıyla görüşülecek

Belediye’nin Surp Pırgiç’in arsayı kullanmasını önlemeye yönelik çabaları karşısında vakıf da mücadelesini sürdürüyor. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu talep ettiğini belirten Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı’yla makamında görüşmek üzere randevu talep ettik. Bu buluşmanın önümüzdeki hafta olmasını bekliyorum. Çözüm konusunda ümitliyim. Şu anda Belediye, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne karşı dava açmış durumda. VGM’nin talep ettiği tüm belgeleri kendilerine sunduk. Müdürlüğün hukukçularıyla görüştüğümüzde belgelerimizin çok kuvvetli olduğunu ve olumsuz bir sonuç çıkmayacağından emin olduklarını belirtiyorlar. Yargıtay’dan böyle bir karar çıkmasına karşın, hukuki süreç sonlanmış değil. Öte yandan yeşil alan konusunda da idari mahkemede açtığımız dava devam ediyor” şeklinde konuştu.

Kategoriler

Toplum Vakıflar



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.