Karabağ-Azerbaycan hattında 5 saatlik silah durdurma anlaşması

Karabağ-Azerbaycan sınır hattının Kuzey ve Güney bölgelerinde yerel saatle 15.00-20.00 arasında çatışmanın durudurulması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtiliyor. Bu süre içinde sını hattı boyunca iki taraftan hayatını kaybeden askerler aranacak.

Azatutyun.am'e konuşan Karabağ Savunma Bakanlığı Sözcüsü Senor Hasratyan, Karabağ-Azerbaycan sınır hattının Kuzey ve Güney bölgelerinde yerel saatle 15.00-20.00 arasında çatışmanın durudurulması konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi. Bu süre içinde iki taraftan hayatını kaybeden askerler aranacak.

Hasratyana göre, bu süreci Uluslararası Kızıl Haç Komitesi ve AGİT Minsk Grubu özel temsilcilerinin sahadaki yardımcıları koordine ediyor. 

Karabağ Savunma Bakanlığı: Azerbaycan anlaşmayı ihlal ediyor

Karabağ Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ın farklı silahlardan ateş açtığı ve iki havan topu kullandığı belirtildi. Karabağ Savunma Bakanlığı, ihlalin özellikle sınır hattının kuzeyinde bulunan Taliş Köyü’nde olduğunu vurguladı. 

Bakanlık, dün itibariyle ihlaller sonucu iki askerin hayatını kaybettiğini ve yaralıların olduğunu aktardı. Açıklamaya göre, sınırın kuzeydoğu hattında hayatını kaybeden askerler 1996 doğumlu, Taliş’te ölen asker ise 1983 doğumlu.

Karabağ Savunma Bakanlığı, hayatını kaybeden asker sayısını 36 olarak verirken Ermenistan Savunma Bakanlığı’ndan gelen son bilgiye göre 44 asker hayatını kaybetti. Karabağ Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, 2 Nisan'dan bu yana Karabağ-Azerbaycan sınırı hattında yaşanan gerginlik sonucu hayatlarını kaybeden askerlerin ismini verdi. Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın bugün öğle saatlerinde yayımladığı listedeyse hayatını kaybeden 44 askerin ismi yer alıyor.

Sivil kayıplarıyla ilgili güncel bir açıklama henüz yapılmadı. Son olarak Karabağ Savunma Bakanlığı 5 Nisan’da yaptığı açıklamada, 11 sivilin saldırılarda hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

AGİT Minsk Yerevan’a gidiyor

Öte yandan, AGİT Minsk grubunun Karabağ ve Ermenistan’da temasları devam ediyor. Temsilciler, Karabağ’daki görüşmelerin ardından yarın Ermenistan’a geçecek. Temasların ardından Karabağ’da bir açıklama geldi. AGİT Minsk Grubu eş başkanlarıyla görüşen Karabağ Cumhurbaşkanlığı’ndan yazılan yazılı açıklamada ''Cumhurbaşkanı Sahakyan, Azerbaycan'ın saldırganlığını Güney Kafkasya ve yakınındaki bölgelerde bulunan istikrar ve barışa en büyük tehlike olarak görüyor” ifadeleri kullanıldı. Görüşmede Sahakyan, Azerbaycan'ın izlediği politikaya ilişkin Minsk Grubu'ndan daha sert değerlendirme beklediğini belirtti.

“Ermenistan sınırına da ateş açıldı”

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Hovhannisyan ise sosyal medyada hesabında yaptığı açıklamada, 7 Nisan gecesi Azerbaycan ordusunun Ermenistan'ın Tavuş ve Geğarkunik bölgelerindeki Ermeni asker noktalarına ve köylere ateş açtığı belirtti. Hovhannisyan'a göre Azerbaycan Karmir, Ttucur, Bağanis köylere doğru ateş açtı.

Karabağ’da gerginlik artıyor 

1992'de başlayan Karabağ Savaşı, 1994'te Ermenistan ve Azerbaycan arasında kabul edilen ateşkesle son bulmuştu. Ateşkesten bu yana, 24 yıl içinde bu ateşkes sayısız kere ihlal edildi. En yoğun olanı da 2-5 Nisan tarihleri arasında yaşandı. Bazı medya mensupları tarafından ‘savaş’ olarak adlandırılan yoğun çatışmalar, 5 Nisan'a kadar sürmüştü ve 4 günün ardından göreceli sakin bir sürece girilmişti. Fakat bu sakin süreç uzun sürmedi. İki taraf arasında karşılıklı ateş açmama anlaşması da sürekli ihmal edildi. 8 Nisan günü sabaha doğru gerginlik gene yükseldi.




Yazar Hakkında