'Türkiye'nin insan hakları yıllığı' Vicdan Filmleri

#YokEdilenler temasıyla derlenen 'Vicdan Filmleri', 7-17 Nisan tarihleri arasında 35. İstanbul Film Festivali'nde gösterilecek.

Hrant Dink Vakfı tarafından yürütülen 'Vicdan Filmleri' projesine seçine 16 kısa film,  bu yıl '#YokEdilenler' temasıyla 7 -17 Nisan tarihleri arasında 35. İstanbul Film Festivali'nde gösterilecek. 

Rakel Dink, Defne Halman, Eren Keskin, Jülide Aral, Semih Kaplanoğlu ve Sevin Okyay'dan oluşan jüri oylarıyla belirlenen listenin başında, Burkay Doğan'ın Cumartesi Anneleri'ni konu edinen 'Poşet' adlı kısa filmi yer alıyor. Listede yer alan filmlerde Ankara Katliamı, soykırım, sokağa çıkma yasakları ile faili meçhul cinayetler gibi Türkiye gündemine dair pek çok konu işleniyor.

2015 dönemi proje koordinatörü Özge Kantarcı projeyi şöyle değerlendiriyor;

"Geçen yıl soykırımın 100. yıl dönümü nedeniyle temamız 'Yok Edilenler' idi. Bu filmler aynı zamanda bir arşiv niteliğinde. Yani güncel durumları kısa filmlerle kesitler halinde anlatabiliyoruz. Bir nevi Türkiye'nin yıllığını tutuyoruz. Bu esnada 'Yok Edilenler' temasıyla yalnızca geçmişte değil, günümüzde de yok edilenler olduğunu anlamış bulunuyoruz. Jüri üyelerimizin, Rakel Dink hariç, her yıl değişerek insan hakları savunucusu, aktivist ve yönetmen gibi farklı alanlardan kişiler tarafından oluşturulması farklı gözlemlere fırsat tanıyor. Film seçimlerinde ise profesyonellik değil, fikir ön planda tutuluyor."

Seçkiden yer alacak filmlerde bazılarının konuları şöyle:

Sur - Fatih Pınar

10 Ekim 2015’te Diyarbakır Sur’da ilan edilen sokağa çıkma yasaklarını konu alan film, yasağın kaldırılışıyla birlikte yaşanan çatışmaların geride bıraktıklarıyla yüzleşen bir gazetecinin, Fatih Pınar’ın gözünden aktarılıyor. Bu süreçte hayatını kaybedenlerden biri olan 12 yaşındaki Helin Şen’in fırına giderken başından vurulması da beyazperdeye yansıyor.

Dara Qertali ( Kartalın Ağacı) - Gülnaz Bingöl

Gülnaz Bingöl’ün 1915 Ermeni soykırımı esnasında Anadolu’daki zulmü konu alan kısa filmi, büyükannesinden dinlediği ve dönemin vahşetine kendi köyünde bir milis olarak tanıklık etmiş dedesinin hikayesini aktarıyor.

Ankara Katliamı - Fatih Pınar

Barış için yükselen seslerin 10 Ekim 2015’te Ankara’da düzenlenen terör saldırısıyla bir kez daha nasıl susturulduğuna dikkat çeken kısa film, dehşete tanıklık eden yönetmen Fatih Pınar’ın bir gazeteci ve belgeselci olarak tanık olduğu dehşeti gözler önüne seriyor. 

Vicdan Filmleri seçkisinin tamamı: 

Poşet  - Burkay Doğan
Sur - Fatih Pınar
Merdivenler - Serdar Çotuk/Buğra U. Sofu
Olası Maktul Halleri - Burkay Doğan
Kartalın Ağacı - Gülnaz Bingöl
Kemik - Volkan Güney Eker
Ankara Katliamı - Fatih Pınar
Sebat - Ömürhan Soysal
Süveydiye'nin Çiçekleri - Zafer Özgentürk
Okyanus - Naz Önen
Dönüşüm - Hasan Kılıç
Tesviye - Ömer Yavuz
Seyir - Pelin Boğa
Savaşın İçinde - Hayri Çölaşan
Short Lives In A Large Room - Karlos Alastruey
Yara İzi - Ömer Yavuz 

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik



Yazar Hakkında