Merkez Bankası Başkanlığı için yeni isim belli oldu

2012'den beri Merkez Bankası'nda başkan yardımcılığı görevinde bulunan Murat Çetinkaya'nın Merkez Bankası başkanlığına atanması için kararname imzaya açıldı.

19 Nisan’da görev süresi dolacak Merkez Başkanı Erdem Başçı’nın yerine atanacak isim belli oldu. 

2012'den beri Merkez Bankası'nda başkan yardımcılığı görevinde bulunan Murat Çetinkaya'nın Başkanlık görevine atanması için kararname imzaya açıldı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir dönem yüksek bulduğu faizler nedeniyle Merkez Bankası’nı özerkliğine hedef almış, ‘vatanı satma yüksek faizle olur’ ifadelerini kullanmıştı. Başcı’nın istifası gündeme gelse de, AKP’nin ekonomi kurmaylarından Ali Babacan’ın desteğiyle koltuğunda kalmaya devam etmişti. 

Murat Çetinkaya kimdir?

1976 yılında doğan Murat Çetinkaya, Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu.

BÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamlayan Çetinkaya, halen aynı üniversitede uluslararası finans/ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürüyor.

Bankacılık hayatına Albaraka Türk Katılım Bankası’nda başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. 

2003’ten itibaren kariyerine Türkiye Halk Bankası’nda devam eden Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve yapılandırılmış finansman daire başkanı ve sonrasında uluslararası bankacılık ve yatırımcı ilişkilerinden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Bu dönemde aralarında Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin de bulunduğu bankanın çeşitli iştiraklerinde, yönetim kurulu üyesi olarak da görev aldı. 

Çetinkaya 2008’den başkan yardımcılığına atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.'de hazine, uluslararası bankacılık ve yatırım bankacılığından sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yaptı.

Murat Çetinkaya, 29 Haziran 2012’den itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda başkan yardımcısı olarak görev yapıyor.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında