Uludere ''anlık değil planlı katliam''

Uludere'de hava harekâtı öncesi, Şırnak Jandarma Komutanlığı’nın, hazırlık amaçlı “Yıldız” isimli operasyon için Şırnak Valiliği’nden yazılı izin istediğiyle ilgili 'gizli' ibareli belgeye ulaşıldı. İzin talebinde, 'Çeşitli teknik istihbarat ve alınan duyumlar kapsamında BTÖ (PKK) mensuplarının bölgeyi geçiş güzergâhı olarak kullanabilecekleri' söyleniyor.

Uludere’de Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklarca yapılan ve 34 kişinin hayatını kaybettiği operasyona dair tartışmalar sürüyor. Uludere'de istihbaratın kimden alındığı, ve bombardımanı başlatan 'vur emri'nin kimin tarafından verildiğiyle ilgili yeni bilgiler gelmeye devam ederken, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin katıldığı bir canlı yayında olayın ani bir şekilde geliştiğini belirtmişti.

Anlık değil planlı katliam

Taraf gazetesinde yer alan Melih Altınok imzalı haberde, Jandarma’nın 28 Aralık 2011 tarihli Uludere’ye operasyon izni belgesine ulaştığı bilgisi yer aldı. 

Olayın sır perdesi aylar geçmesine rağmen tam olarak aralanamadı. Hükümeti zor durumda bırakan olayla ilgili yine kafaları karıştıran bir gelişme yaşandı. İddialara göre bombardımandan bir gün önce PKK operasyonu için izin istenmiş.

Haberde hava harekâtı öncesi, Şırnak Jandarma Komutanlığı’nın, hazırlık amaçlı “Yıldız” isimli operasyon için Şırnak Valiliği’nden yazılı izin istediği belirtiliyor. Söz konusu “gizli” ibareli belge, Uludere’deki hava harekâtının akut bir gelişme karşısında anlık inisiyatif kullanımıyla gelişmediğini, hazırlıkların öncesinden başladığını ortaya koyuyor.

Teknik istihbarat ve bazı duyumlar var

Operasyonun gerçekleştiği 28 Aralık 2011 tarihli izin belgesine göre, İl Jandarma Komutanlığı, Şırnak Valiliği’nden Uludere İlçesi kırsalında operasyon yapmak için izin istiyor. İzni isteyen, İl Jandarma Komutanı J. Albay Osman Aslan (görevde) adına Jandarma Yüzbaşı Ergün Özgür. İzni veren ise Şırnak Vali Vekili Turgay İlhan. “Çeşitli teknik istihbarat ve alınan duyumlar kapsamında BTÖ (PKK) mensuplarının bölgeyi geçiş güzergâhı olarak kullanabilecekleri değerlendirilmektedir” denen izin talebinde, operasyonun başlama ve bitiş tarihi 28 Aralık-29 Aralık 2011 olarak belirtiliyor.

Sorumlu komutanlığın Şenoba 22’nci Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı olduğu yazılan belgede operasyon kuvveti olarak da şu birimler ve ekipmanlar ayrıntılı olarak sıralanıyor: “2. Jandarma Komando Timi (Havan ve obüs desteğinde): 1. Jandarma Komando Timi 2 GGK Timi (ihtiyat): 4x155 mm. Obüs/Gülyazı; 3x81 mm. Havan/Geymişule. Operasyon için talep edilen izin belgesinin ekinde ayrıntılı koordinatların verildiği haritalar da mevcut.

Yazılı emir olmadan operasyon olmaz

TBMM Uludere Komisyonu’nun CHP’li üyesi Levent Gök, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu ülkede ne zaman F 16’lar sınır ötesine Genelkurmay Başkanı ve Başbakan’ın izni olmadan havalanmış? Şırnak’taki Tugay Komutanlığı, valilikten yazılı izin alıyor. Peki sınır ötesi bir hava harekâtında Genelkurmay’ın ya da hükümetin yazılı izni olmadan böyle bir operasyona kalkışabilir mi?” Komisyonun MHP’li üyesi Atila Kaya “ABD’nin kontrolündeki hava koridorunda operasyon yapıyorsunuz, hükümetin ve Genelkurmay’ın harekâtla ilgili ABD’yi bilgilendirmemesi düşünülemez. Bunu ilişkilenmeyi de o birimdeki birkaç subay yapmadı herhalde” dedi.