Tiyatrolarda yeni dönem

Dadyan Derneği, Pangaltı Lisesi’nden Yetişenler Derneği, Vartanants Korosu ve Inger Tiyatro Grubu ve Parev Tiyatro Topluluğu bahara iddialı oyunlarla giriyorlar. Yeni dönemde tiyatroseverlerin seçeneği bol.

KARİN BAL
karinbal89@gmail.com

ARTO TEZEL
artotezel@gmail.com

BURAG FIRTINA
burakfirtina@gmail.com

MİRAN MANUKYAN
miranmanukyan@agos.com.tr

Dadyan Derneği bu kez kendi sahnesinde

Her yıl yeni bir oyunla seyirci karşısına çıkan Dadyan Derneği’nin tiyatro grubu, bu yıl farklı bir heyecanla provalarına devam ediyor. Önceki yıllarda kendilerine ait sahneleri olmadığı için Bakırköy’deki farklı sahneleri kullanmak durumunda kalan grup, bu yıl ilk kez Dadyan Okulu’nun yeni binasındaki Dikran Gülmezgil Salonu’nda sahne alacak. Yönetmenliğini deneyimli tiyatrocu Mert Asutay’ın üstlendiği ‘Hangisi Babası?’yla sahne alacak olan ekip, 14 Nisan’daki ilk gösterimle seyirciyle buluşacak. Dadyan Derneği’nin tiyatro grubuyla, yeni oyunun provaları devam ederken konuştuk ve ayrıntıları öğrendik.

Belaltı espriye yer yok

Ray Clooney’nin yazdığı oyunla sahne alacak olan Dadyanlılar, on aydır çalışıyor. Klasik bir vodvil olan oyunda, bir erkeğin iki farklı hayatı ele alınıyor. İki ayrı evliliği ve iki karısı olan bir adamın eşlerinin, çocuklarından dolayı birbirleriyle tanışma ihtimallerini konu alan ‘Hangisi Babası?’, adamın, bu tanışma ihtimalini önlemeye çalışırken sebebiyet verdiği kargaşayı sahneye taşıyor. Oyunda Sevan Nizamyan, Aras Tercan, Aslin Ustaaramoğlu, Natali Özkaya, Atam Arslan, Tatyana Tumayan ve Toros Pehlivan’dan oluşan yedi kişilik bir ekip sahnede olacak. Usta oyuncu ve seslendirme sanatçısı Mert Asutay’a, yönetmen yardımcısı Selena Haçikoğlu ile ses ve ışık sorumlusu olarak da Sevan Akal eşlik ediyor. Sahne dekorlarının marangozluk kısmı içinse Hraç İskender Cingöz’den destek alınmış. Uzun yıllardan bu yana aynı yönetmenle çalışan Dadyanlılar, geçen yıl da “Hangisi Karısı?” adlı bir oyun sergilemişlerdi. Bunun devamı niteliğindeki eser için çalışmalar başladığı ilk günden itibaren grup üyeleri oyunu çok severek oynadıklarını belirtiyor. Bel altı esprilerin ve küfürün yer almadığı bir oyun tercih etmeye özen gösterdiklerini vurgulayan dernek üyeleri bu noktada, Boğos Çalgıcıyan’ın “Temiz tiyatro yapıyorum” sözünün kendilerine ilham verdiğini kaydediyor.

Bakırköylülere çağrı

Oyun için özveriyle çalıştıklarını belirten grubun deneyimli üyelerinden Aslin Ustaaramoğlu ise Bakırköylülere bir çağrıda bulundu: “Tabii ki beğenenler olduğu kadar beğenmeyenler de olacak; eleştirilere açığız. Biz tiyatroyu çok seviyoruz ve bunun yanı sıra derneğimize gelir elde etmek için de çabalıyoruz. Bu da bizi motive eden en güzel sebeplerden biri ve bu duygularla yoğun iş tempomuza rağmen gece iki üçlere kadar çalışıyoruz. Seyircilerin oyunda keyifli vakit geçirmesi en büyük arzumuz. Ancak bir sitemimiz var. Bakırköy’de oturan halk, sanatsal faaliyetlere daha az katılıyor. Artık kendimize ait bir sahnemiz var ve bu yıl bu tablonun değişmesini ümit ediyoruz. Bir sene boyunca hazırlanıyoruz, emek veriyoruz, talep yeterli olmadığı için ancak beş oyun oynayabiliyoruz. Maalesef bu durum, izleyicinin katılım göstermemesinden kaynaklanıyor. -Bu yıl Kurtuluş’takilerin de oyunumuzu izleyebilmesi için servis koymayı planlıyoruz. Oyunu izlemek isteyen herkese ulaşmak, en büyük arzumuz.” 

Kabare. Fotoğraf: Miran Manukyan

‘Kabare’ seyirciden tam not aldı

Inger Tiyatro Grubu’nun yeni oyunu ‘Kabare’nin galası 5 Nisan Salı akşamı Getronagan Lisesi’nden Yetişenler Derneği’nde yapıldı. Yıllar önce usta oyuncular tarafından sahnelenen ‘Kabare’nin ilk perdesinde ‘Tatil Yasakları’, ‘Gürbüz Vural’ ve ‘Minik Kelebek’; ikinci perdesinde ise ‘Onnik’in Evi’, ‘Kız İsteme’ ve ‘Apartman Toplantısı’ adlı skeçler sahnelendi. Inger, derneğin duvarlarını ‘Kabare’ye emek vermiş usta oyuncuların biyografileriyle süslemişti. Salonun girişine asılmış olan, William Hazlitt’in ünlü sözü “Tiyatrosu olan bir ülkede kötülükler, çirkinlikler, yanlışlıklar sürüp gitmez”, izleyicileri farklı bir oyunun beklediğinin sinyallerini veriyordu.

Altı skecin sahnelendiği oyundaki, ince düşünülmüş, güncel olaylara gönderme yapan espriler seyirciden bol alkış aldı ve kahkahalar bir an olsun eksik olmadı. Oyuncuların seyirciyi selamlamasının ardından, Inger’in kurucusu ve ‘Kabare’nin yönetmenliğini üstlenen Aras Nas kısa bir konuşma yaptı. Nas, çalışma sürecinde kendilerine destek olanlara teşekkürlerini ileterek “Sizler var olduğunuz sürece Inger sahnenin tozunu yutmaya devam edecek” dedi.

Inger, 13, 15, 19 Nisan ve 3, 11, 20, 25 Mayıs tarihlerinde tekrar sahnede olacak.  

Pangaltı Lisesi’nden Yetişenler Derneği

PLYD ‘Çılgın Dünya’ ile sahnede

Pangaltı Lisesi’nden Yetişenler Derneği (PLYD), 11 Nisan Pazartesi günü Lupe de Vega’nın ‘Çılgın Dünya’ adlı oyununu ilk kez seyirciyle buluşturacak. Oyun, Şişli’deki Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nda sahnelenecek. 4 Nisan Pazartesi akşamı yapılan provada PLYD Başkanı Vartan Balmumcu ve oyunun yönetmeni Burcu Tokuç, sorularımızı yanıtladı.

Fazlıyan anısına

PLYD’nin kuruluşunun 70. yıldönümü kutlamaları kapsamında birçok kültürel etkinlik düzenlediklerini belirten Balmumcu, bu oyunun kendileri için farklı bir anlamı olduğunu ifade ederek, “70 yıl önce Berç Fazlıyan’ın yönettiği oyunla başlayan derneğimizin tiyatro ekolünü layıkıyla sürdürmek istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Berç Fazlıyan’ı kaybettik, bu oyunu Fazlıyan’ın anısına ithaf edeceğiz” dedi.

Tiyatro salonu bulmakta zorluk çektiklerini belirten Balmumcu, bu durumun kendilerini çok daha fazla motive ettiğini belirterek üç aylık yoğun çalışmayla ortaya çıkan oyunu izleyicilerin beğenmesini umduklarını söyledi.

Kara komedi

Oyunun yönetmeni Burcu Tokuç, on kişilik bir ekiple çalıştıklarını, 11 Nisan’da prömiyer, 19 Nisan’da gala yapacaklarını, ardından ve 21 ve 29 Nisan’da da oyunu sahneleyeceklerini söyledi. Mayıs ayında Kadıköy’deki Aramyan Derneği’nde de bir oyun sahnelemek istediklerini belirten Tokuç, “Bir tımarhanede geçen, kara komedi türünde bir oyun. Shakespeare döneminde yaşamış bir yazar olan Lope de Vega yazmış. O dönemde çok tartışma yaratmış, derneklerde oynananlardan biraz farklı bir oyun.”

Vartanants Korosu tiyatro grubu

Vartanantslılar 20 yıl aradan sonra tekrar tiyatroya soyundu

Vartanants Korosu bünyesinde faaliyet gösteren tiyatro grubu, 20 yıl aradan sonra tekrar bir araya geldi. Yeni bir oyunla seyircisiyle buluşmaya hazırlanan topluluk, koro elemanlarından oluşuyor. Daha önce tiyatro tecrübesi olmayan bir ekiple tecrübeli oyuncuları bir araya getiren Saro Siraganyan, ilk kez bir tiyatro oyunu yönetecek. ‘5 Numaralı Deli’ (Hink Tiv Khentug) adlı oyun için topluluk, iki aydır Feriköy Vartanants Kilisesi Alacacıyan Salonu’nda yoğun prova çalışmaları yapıyor.

Metne sadık kaldık

Oyun hakkında konuşan Saro Siraganyan, “Yazarı belli olmayan metin 1921 yılında kaleme alınmış. Oyun bundan 50 yıl önce sahnelenmek istenmiş fakat bu o dönem mümkün olmamış. Günümüze göre çok ağır bir Ermeniceyle yazılmış olmasına rağmen güncelleştirme yapmadık, metne tamamen sadık kaldık.”

Bir kilise korosunun adıyla yola çıktıkları için Ermenice oyun sahnelemek istediklerini belirten Siraganyan, “Yaklaşık on yıl tiyatrolarda yer aldım. Yönetmen olarak bu benim ilk deneyimim olacak. Burada elde ettiğimiz deneyimi gruptaki genç arkadaşlarımıza aktarmaya çalışıyorum, bu sayede devamlılığımız olabilecek. Bu işi başarırsak bu benim değil, ekibin başarısı olacak” dedi. Hazırlıklarda önemli aşama kaydettiklerini belirten Siraganyan, sahneleme için henüz net bir tarih olmadığını belirtti.

Parev Tiyatro Topluluğu

Parev grubu Ermenice oyunuyla sahnede

Nisan ayının başlamasıyla birlikte sahnelere merhaba diyecek oyunlardan biri de Parev Tiyatro Topluluğu’nun sahneleyeceği ‘Hars u Gesur’ (Gelin Kaynana). 1963’te ‘Krem’ lakaplı Simon Ekmekçiyan’ın yazdığı oyununun günümüze uyarlanmış versiyonunu sahneye koyan Sosi Cindoyan’la oyunu hakkında konuştuk. Uzun yıllardan bu yana sahnelerde Ermenice oyun olmadığına vurgu yapan Cindoyan, Ermenice oyun geleneğini tekrar canlandırmayı hedeflediklerini belirtti. Feriköy Okulu’ndan Yetişenler Derneği sahnesinde provalarına devam eden Parev grubu, 6 Nisan Salı günü yapılacak ilk gösterim için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Cindoyan, geleneksel gelin-kayınvalide çekişmelerinin hicvedildiği  oyun hakkında şu ayrıntıları paylaştı: “ ‘Gelin Kaynana’ adlı eseri, günümüze uyarlayarak ismine bir ekleme yaptık ve ‘Gelin Kaynana Kınalıada’da’ dedik. Bu yönteme başvurmamızın nedeni, günümüzde insanların eskiden güldükleri şeylere gülmemeleri  ve farklı şeyler görmek istemeleri. Kostüm, dekor, sahne ve diyalogların hepsini günümüze uyarladık.”

‘Kültürümüz geriledi’

Toplumun, her sahnesinde kendisini bulacağı keyifli bir oyun ortaya çıkardıklarını söyleyen Cindoyan, Ermenice oyun fikrinin ortaya çıkışını şöyle açıkladı: “Uzun yıllardır tiyatronun içindeyim ve Ermenice oyun sahnelemeyi çok arzuluyordum. Dernek tiyatrolarında Ermenice oyunlar sahnelemeyi kestiğimizden beri, bana göre Ermeni kültürü seviye olarak geriye gitti. Kültür seviyemiz düştü, bunu saklamamızın âlemi yok. Biz elimizden geleni verelim, almak isteyenler faydalansın düşüncesindeyim. Oyunumuzun bu amaca küçük bir katkısı dahi olursa ne mutlu bize. Ermenice oyun oynatmak benim küçüklüğümden beri içimde olan o kıpırtının sonucu.”

Gelin Kaynana Kınalıada’da adlı oyun; 13- 14- 25- 27- 29 Nisan ve 4- 6 -11 -13 -18 -20 -25 -27 Mayıs tarihlerinde saat 21:15’te Feriköy Okulu’ndan Yetişenler Derneği Nışan Şirinyan Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak. Oyuncu kadrosu ve teknik ekip ise şöyle; Oyuncular: Talin Berberyan, Aslin Simonyan, Lena Yeniyorgan, Sevada Demirci, Artun Gebenlioğlu, Kevın Karakuş, Nadin Berberyan, Aran Yeniyorgan, Liza Tur, Talin Tur, Sevan Tur ve Saro Saraf. Teknik ekip: Uyarlayan ve Yönetmen Sosi Cındoyan, Işık Tasarım Ari Kolanciyan, Sayat Dağlıyan, Video Yönetmeni Sayat Dağlıyan (Novva Film), Dekor Ari Kolanciyan, Ses ve Işık Kontrol Barış Kabalak, Ses ve Afiş Tasarım Sayat Dağlıyan, Kamera Murat Tan ve Berker Ersoy.

Davetiye temini için: Dodo giyim 0212 241 66 17 - 0532 421 73 88