Patrikhane, Erdoğan’la temas arayışında

İstanbul Ekümenik Patrikhanesi tüzel kişilik ve mülk iadelerinde yaşanan sorunları görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu istemeye hazırlanıyor.

Girit’te yapılacak Büyük Panortodoks Konsili ile ilgili hazırlıklar hakkında bilgi verilmesi için düzenlenen basınla sohbet toplantısında Türkiye’deki Rum toplumumun yaşadığı sorunlar da gündeme geldi. Ekümenik Patrikhane’de yapılan toplantıda Patrik Bartholomeos, azınlıkların durumunda iyiye doğru bir değişim olduğunu, daha rahat nefes alabildiklerini söyledi.

"Hala hukuki varlığımız yok"

Patrik Bartholomeos bazı gayrimenkullerin iade edildiğini bazılarının da yargı sürecinde olduğunu ifade etti. Patrik, Kapadokya ve Sümela’da ayin yapabildiklerini ve makamların kendilerine anlayışlı davrandıklarını söyledi. Patrik Mayıs ayı başında Efes’te, sonra da Menemen’de yapılacak ayinlere katılacağını da ifade etti.

Patrik Bartholomeos bununla beraber tüzel kişilik gibi sorunların hala askıda olduğuna dikkat çekti ve “Asırlardır buradayız, hala hukuki varlığımız yok” dedi. Patrik Bartoholomeos Heybeliada Ruhban Okulu’nun da 45 yıldır kapalı olduğunu hatırlattı ve bu konuda hiçbir sinyal alamadıklarını söyledi. 

Vakıflar Meclisi eski üyesi Laki Vingas da mülk iadelerinde ters istikamette davalar görülmeye başlandığına dikkat çekti ve  “Tapu iptal davaları açılıyor, bu durum bizi sıkıntıya sokuyor” diye konuştu.

Vingas: Siyasi irade tartışılır

Vingas, Kandilli’de iade edilen bir arazi için Orman İdaresi’nin tapu iptal davası açtığını, Heybeliada Ruhban Okulu’nun etrafındaki Ümit Tepesi arazisi için de yine Orman İdaresi’nin tapu iptal davası açtığını hatırlatarak  “Bu adımlar siyasi iradeyi tartışılır hale getiriyor” dedi.  Vingas, vakıflar için seçim yönetmeliği hazırlama sürecinin de hala sonuçlanmadığını söyledi ve “İvmeyi kaybetmenin endişesini taşıyoruz” şeklinde konuştu.

Patrik Bartholomeos da Mayıs ayı başında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etme talebine dair bir başvuruyu önümüzdeki günlerde ileteceğini söyledi. Patrik Bartholomeos “Ruhban okulu ve diğer konulara dair tüm taleplerimizi içeren bir yazı sunacağım” şeklinde konuştu

Kategoriler

Toplum Türkiye



Yazar Hakkında

Yetvart Danzikyan

KARDEŞÇESİNE