IŞİD'e Türkiye’den 212 kişi katıldı

Amerikalı NBC televizyonuna sızdırılan IŞİD belgelerine göre dünyanın farklı yerlerinden yaklaşık 4 bin 600 kişi savaşmak üzere IŞİD’e katıldı. Türkiye’den IŞİD’e katılanların sayısı 212

IŞİD'in yabancı savaşçılarına ait binlerce üyelik bilgisi ABD güvenlik birimlerine sızdı. Terör örgütüne 70 ülkeden savaşçıların katıldığı, Türklerin dördüncü sırada olduğu ortaya çıktı.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Amerikan NBC Televizyonu'na sızdırılan IŞİD hakkındaki binlerce belge, West Point Terörizmle Mücadele Merkezi (CTC) tarafından incelendi. Mükerrer olan belgeler ayıklandıktan sonra ortaya başka ülkelerden gelip IŞİD’e savaşma üzere katılan yaklaşık 4 bin 600 kişinin listesi çıktı.

Türkiye dördüncü sırada

IŞİD’e katılan savaşçılar arasında 579 kişiyle Suudiler başı çekiyor. Onları 559'la Tunus, 240'la Fas vatandaşları izliyor. Türkiye, 212 vatandaşıyla listenin dördüncü sırasında bulunuyor. Mısır 151, Rusya ise 141 vatandaşıyla dikkat çeken diğer ülkeler.

Batılı ülkeler de listede yer alıyor: Fransa (49), Almanya (38), İngiltere (26), Avustralya (11), Kanada (7). ABD'den katılımın olmaması dikkat çekiyor.

Yüzde 61'i bekâr

Savaşçılar medeni durumlarını yüzde 30'u evli, yüzde 61'i bekâr olarak beyan ediyor. Yüzde 8'lik kesim ise bu haneyi boş bırakmayı yeğliyor. Yaşları 12 – 70 arasında değişiyor. Ortalama yaş 26 – 27 arasında. 400 dolayında savaşçı ise yaşını 18'in altında olarak açıklıyor.

Dosyalar arasında 431 adet “çıkış belgesi” de yer alıyor. Çıkışlar genellikle sağlık ve ailevi sebepli. Sağlık sebebiyle çıkış yapanların büyük kısmının Türkiye'de tedavi görmeye gittiği belirtiliyor.

"Yalan söyledi, cihada gönülsüz"

Cihatçılar hakkında düşülen “yalan söyledi”, “Geri dönerse cezaevine konulacak”, “sabırsız”, “askeri hayata ve cihada gönülsüz” gibi kişisel notlar da dikkat çekiyor.

Ayrıca “Libya'ya gidip halifeliğin örgütlenmesini sağlayacak” ya da “Ebu Ömer El Şişani kendisine Türkiye'de bir görev verdi” gibi ifadeler belgelerde yer alıyor.

"Çeçen Ömer" olarak da bilinen Ebu Ömer El Şişani, IŞİD'in savunma bakanı olarak görülüyordu. El Şişani'nin geçen ay bir Amerikan hava saldırısında öldürüldüğü bildirilmişti.

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya



Yazar Hakkında