Karaman'daki cinsel istismar davasında karar: 508 yıl hapis

Konya, Karaman'da 10 çocuğa 'cinsel istismarda' bulunduğu gerekçesiyle hakkında dava açılan sınıf öğretmeni Muharrem B., ilk duruşmada 508 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

Karaman Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 09.30’da başlayan basına kapalı duruşmaya, sanık Muharrem B.’nin tutuklu bulunduğu Ereğli Cezaevi’nden SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim) sistemiyle katılması bekleniyordu; fakat sanık Karaman Ağır Ceza Mahkemesi’ne gizlice getirildi. 

Duruşmaya, başta Karaman Barosu Çocuk Hakları Komisyonu ve Barolar Birliği olmak üzere 30 baronun çocuk hakları komisyonları, Çocuk Hakları Koruma Derneği ve İnsan Hakları Derneği’nin yanı sıra cinsel istismarın yaşandığı yurtların bağlı olduğu Ensar Vakfı, Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (KAİMDER) ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da müdahil oldu. Milletvekilleri ile bazı derneklerin davaya müdahillik talebi ise reddedildi. Karara itiraz eden CHP ve HDP milletvekillerinin, salondan ayrılmak istememesi üzerine mahkeme başkanının, duruşmaya ara verdiği öğrenildi.     

Valilik tarafından her türlü toplantı ve basın açıklamasının yasaklandığı Karaman’da, olağanüstü güvenlik önlemleriyle başlayan duruşmada, sanık suçlamaları reddetti, ifadesini alan polislerin kendisine baskı yaptığını iddia etti. Muharrem B., savunmasında,  "Çocukların sınav dönemlerinde, onları teselli etmek için yanlarına yatıyordum. Çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunmadım. Çocuklar kendi aralarındaki istismarı benim üzerime attı. Ailelerin ve çocukların olduğu ortamda yargılanmak isterdim. Beni tedaviye göndersinler. Tutuklamasınlar diye eşcinsel olduğumu söyledim" dedi.

Sanık Muharrem B.’nin savunmasını hiçbir avukat üstlenmek istemedi. Sanığı CMK tarafından atanan avukat savundu. Sanık Muharrem B.’nin avukatı beraat talep etti.

Avukatın sözlerinin ardından tanıkların dinlenmesine geçildi. Sanığın görev yaptığı Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’nun müdürü Ayhan Yılmaz, müdür yardımcıları Fikret Çelik ve Mustafa Türk, rehber öğretmen Süheyla Kahvecioğlu ile mağdur çocuklardan bazılarının öğrenim gördüğü Karaman İmam Hatip Ortaokulu müdürü Ziya Güler, müdür yardımcıları Ramazan Taş ve Mehmet Üzüm’ün tanık olarak ifadeleri alındı. 

Tanıkların ifadelerinde, cinsel istismardan haberdar olmadıklarını ve öğretmen Muharrem B.’nin çevresinde iyi tanınan birisi olduğunu ve sosyal faaliyetlerle yakından ilgilendiklerini söyledikleri öğrenildi.

Mağdur müştekilerin avukatları, soruşturmanın genişletilmesini ve Ensar Vakfı ile KAİMDER’e bağlı yurtları denetlemeyen kişiler hakkında yasal inceleme başlatılmasını talep etti.

Tanıkların ifadesinin ardından duruşma savcısı, mütalaasını verdi. Mahkeme heyeti, verilen aranın ardından kararını açıkladı.

Mahkeme başkanı, sanığa, "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "hürriyeti tahdit", "kasten yaralama" ve "müstehcen görüntüleri izletme" suçlarından toplam 508 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Sanık Muharrem B.’ye 508 yıl 3 ay hapis cezası verildi.  

Ensar Vakfı ve KAİMDER hakkında soruşturma sürüyor

Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın BBC Türkçe’ye verdiği bilgiye göre Ensar Vakfı ve KAİMDER ile ilgili olarak, Karaman Valiliği ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından adli ve idari soruşturmalar yürütülüyor.

Ayrıca bu vakıf ve derneğin yöneticilerinin, Muharrem B.’nin işlediği iddia edilen suçlarla ilgili bilgi sahibi olup olmadıklarına dair de, başsavcılık tarafından ayrı bir soruşturma açılmış durumda.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında