Panama belgeleri Yerevan’ı da vurdu

Haber sitesi hetq.am, Ermenistan Adalet Bakanlığı’na bağlı İcra Dairesi’nin Başkanı Mihran Poğosyan'ın ve akrabalarının Panama belgelerinde yer alan gizli hesaplarını yayınladı. Haber Ermenistan kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

Geçtiğimiz haftalarda Panama’da off-shore danışmanlık hizmeti veren Mossack Fonseca adlı şirkete ait 11,5 milyon belge sızdırıldı. Kimliği belirsiz kişiler tarafından Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verilmiş belgeler 80 ülkeden politikacı, iş insanı, sanatçı, uyuşturucu kaçakları gibi kişilere ait gizli hesap bilgileri içeriyor. 

Panama papers (Panama belgeleri) olarak bilinen belgelerin ortaya çıkışı Karabağ-Azerbaycan sınır hattında gerginliğin arttığı günlere denk geldi. Ermenistan ve Azerbaycan kamuoyları savaş gündemiyle ilgilenirken, Panama belgelerinde yer alan Aliyev ailesinin banka hesapları da ortaya çıktı. Aliyev ve ailesinin ardından Panama belgelerinde Ermenistanlı isimlerin de yer aldığı öğrenildi. Haber sitesi hetq.am, Ermenistan Adalet Bakanlığı’na bağlı İcra Dairesi’nin Başkanı Mihran Poğosyan'ın ve akrabalarının Panama belgelerinde yer alan gizli hesaplarını yayınladı. Haber Ermenistan kamuoyunda tepkiyle karşılandı. 

Poğosyan’ın istifası

Tepkiler üzerine 18 Nisan'da İcra Dairesi'nin internet sitesinde Mihran Poğosyan bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: ''Son günlerde Panama off-shore belgeleriyle ilgili olarak Ermenistan ve dünya basınında çıkan bazı haberlerde benim de adım yer aldı. Adımın milyarlarca doları zimmetine geçirmiş Aliyev ailesiyle yan yana yazılmasından çok üzgünüm. Ülkemle Azerbaycan diktatörlüğünün birlikte anılmasını asla kabul edemem. Bu nedenle bugün istifamı verdim. Off-shore belgeleri hakkında artık bürokrat ayrıcalığına sahip olmayan sıradan bir vatandaş olarak konuşacağım.’’

Olayla ilgili olarak polis soruşturması sürerken, henüz Poğosyan hakkında dava açılmış değil. Adalet Bakanlığı ise sessizliğini koruyor. Yaklaşık üç yıl önce dönemin Başbakanı Tigran Sarkisyan da ülke dışındaki mal varlığının ortaya çıkması üzerine istifa etmek zorunda kalmış ancak bir süre sonra önce Ermenistan’ın Washington Büyükelçiliği’ne, ardından da Avrasya Ekonomik Birliği Başkanlığı’na atanmıştı. Ermenistan kamuoyunda, Poğosyan’ın da bir süre sonra Sarkisyan gibi başka bir önemli göreve atanabileceği yorumları yapılıyor. 



Yazar Hakkında