Çağlayan Adliyesi'nde dava günü

Bugün İstanbul, Çağlayan Adliyesi, iki önemli duruşmaya ev sahipliği yapıyor. Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün yargılandığı davanın üçüncü duruşması 10.00’da başlıyor. Saat 14.00’te de tutuklu akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı ilk defa hakim karşısına çıkıyor. Akademisyen ve gazetecilere destek için Çağlayan’a ‘adalet şöleni’ başlıklı davet çağrıları yapıldı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün MİT TIR’ları haberleri nedeniyle yargılandıkları davanın 3. oturumu bugün başlıyor. 

Basına ve izleyicilere kapalı görülen davada gazeteci Emre Erciş tanık olarak dinlenecek. 

Mahkeme, 1 Nisan’daki celsede, Dündar ve Gül’ün sorgusunu yapmıştı. Dündar ve Gül’ün avukatlarına soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerini bildirmeleri için süre vererek davayı ertelemişti. Daha önce mahkemeye çağrılan ancak gelmeyen tanık Emre Erciş hakkında zorla getirme kararı çıkarmıştı. 

Duruşma öncesi Can Dündar yaptığı açıklamada, tutuklu akademisyenlerin davasına değindi; “Türkiye'nin basın özgürlüğünü ilgilendiren ve ifade özgürlüğünü ve barış özlemini dile getiren akademisyenlerin davası bir araya geldi. Çok daha güçlüyüz bugün burada. İki önemli damar Çağlayan önünde bir araya geldi.” dedi. 

Akademisyenlerin davası 14:00'da 

Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza verdikleri için “terör örgütü propagandası yaptıkları” iddiasıyla tutuklu 4 akademisyenin davası ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 14.00’te başlayacak

Akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı da bugün ilk kez yargıç karşısına çıkıyor. Akademisyenler için 7.5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Oturumda, tahliye talepleri de karara bağlanacak.

Davalara çağrı  

Sendika temsilcileri, öğrenciler, sivil toplum örgütü üyeleri ve barış savunucuları da iki önemli dava için çağrı yaptı. Tutuklanan akademisyenlere destek için kurulan ve “Kalemlere Özgürlük” kampanyası başlatan ‘Metris Üniversitesi’ oluşumu sosyal medyadan “Büyük Adalet Şöleni” başlığıyla davalara çağrı yaptı. Çağrı metninde, “22 Nisan’da Çağlayan Adliyesi’nde iki dava birden var. Hem akademisyenler, hem de gazeteciler yargılanıyor! Çağlayan Adliyesi, Türkiye tarihinin en önemli günlerinden birine sahne olacak. Biz de Metris Üniversitesi olarak, herkesi bu Büyük Adalet Şöleni’ne katılmaya davet ediyoruz” denildi.



Yazar Hakkında