Cumartesi Anneleri Ermeni Soykırımı kurbanlarını andı

Cumartesi Anneleri/İnsanları Galatasaray Meydanı’nda, Ermeni soykırımı kurbanlarını anarak yüzleşme çağrısı yaptı; gözaltına kaybedilen çocukların akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, 578. haftasında kayıplarının akıbetini sormaya devam ediyor.

Cumartesi Anneleri, bu hafta 24 Nisan 1915 Ermeni soykırımı kurbanlarını andı ve gözaltına kaybedilen çocukların akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, kaybedilen yakınlarının fotoğraflarının yanı sıra 24 Nisan 1915 soykırım kurbanı aydınların fotoğraflarını taşıdı.

Açıklamaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıklulu, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, 24 Nisan Ermeni Soykırımı Anma etkinlikleri için Türkiye'de bulunan Ermeni Hayırseverler Genel Birliği (AGBU) ve Avrupa Irkçılık Karşıtı Taban Örgütü (EGAM) temsilcileri de katıldı.

Cumartesi Anneleri/İnsaları adında 12 yaşında gözaltında kaybedilen Davut Altunkaynak'ın dayısı Macit Turan konuştu. Turan, "yeğenimi evden alıp götürdüler. Yeğenimi kaybettiler. Bizim çocuklarımız için bayram yok" dedi. 

AGBU Genel Baskan Yardımcısı Haraut Palajian da bir konuşma yaptı. Palajian, "Benim ailem Türkiye'den gitmek zorunda kaldı. Hollanda'ya iltica ettiler. Ermeni Soykırımında bir buçuk milyon Ermeni katledildi. Soykırımın inkarı halen devam ediyor ve biz başka ülkelerde yaşamak zorunda kalıyoruz. Dayanışmanız için teşekkür ediyoruz" dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu şunları söyledi: "101 yıl önce kaybedilen aydınlarımızı Meclis'te ilk kez andık. Onların ve bütün kayıpların önünde saygıyla eğiliyorum. Sadece 78 çocuk sokağa çıkma yasakları döneminde hayatını kaybetti. 337 sivil kayıp var. 400'e yakın asker ve polis hayatını kaybetti. Yakın tarihimize en kanlı dönemi sığdıran Başbakan Ahmet Davutoğlu oldu. Bu kayıp ve ölümlerle anılacak kendisi."

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, "Çok şey istemiyoruz. Cenazelerimizi istiyoruz. Bir taş konulmasını istiyoruz. Bugünlerde bu acılar yine sıradanlaştı. Devlet 101 yıl önce bunu sıradanlaştırdı. Katillerimizin isimlerini sokaklara verdi. Her kentte Ermeniler yaşardı. Onların anısına bir taş dikilmeli şehirlere" dedi. 

İnsan Hakları Derneği  İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına yapılan açıklamayı Maside Ocak okudu: 

"Çocuk haklarının ayaklar altına alındığı bu topraklarda çocuk bayramı kutlanıyor. Bu topraklarda ilkokul çağındaki çocuklar gözaltına alındı kaybedildi. Çocuk yaşta kaybedilen 25 çocuğun akıbetini sormak yurttaşlık görevidir. Çocuklar kaybedenleri evrensel hukuka göre cezalandırın."

"İstanbullu Ermeni Aydınları da unutmayacağız. 24 Nisan 1915'te İstanbul'da çok sayıda Ermeni gözaltına alındı. Çoğu Ermeni toplumunun kanaat önderiydi. Milletvekiliydi, gazeteciydi, aydındı. Bir mezar taşları bile olmadı. İstanbul'da  Ermeni aydınlar tutuklanarak Ermenilerin sesini çıkartması engellendi. Ve başsız kalan bir halk bu topraklardan silinmeye çalışıldı. Devleti yönetenler 1915'ten bu yana olağanüstü koşullar diyerek devlet şiddetine,ölümlere, gözaltında kaybetmelere, topyekün imhalara toplumsal rıza üretme politikasını sürdürdüler. Bu toprakların bütün hakikatleri ile yüzleşip hesaplaşmadan, demokratik bir sistemi inşa ederek güvence altına almadan geçmiş suçların utancından ve gölgesinden kurtulamayacağız."

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.