Cumhurbaşkanı'ndan 24 Nisan mesajı

Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nde 24 Nisan ayini düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ayine taziye mesajı gönderdi.

Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nde ilk defa Soykırımın 100. yılında düzenlenen 24 Nisan ayini, bu sene de düzenledi. 

Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın yönettiği ayine AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan, CHP Genel Baskan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Milletvekili Selina Doğan, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ve Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları temsilcisi Toros Alcan katıldı.

Badarak ayininde, Soykırımda hayatını kaybedenler için mumlar yakıldı, dualar edildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajını Başepiskopos Aram Ateşyan okudu.

Açıklama şöyle: 

"Birinci Dünya savaşının trajik koşullarında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini anmak için toplananları selamlıyorum. Bugünkü törenin Osmanlı Ermenilerinin yaşadıkları acıların anlaşılması ve hatıralarının yad edilmesi için en anlamlı yer olan Türkiye’de bir kez daha yapılmasından memnuniyet duyuyorum. İnsani vazifelerin ihmal edilmediği, sevincin ve acının samimiyetle paylaşılabildiği  Anadolu toprakları her şeyin önüne vicdan ve adalet anlayışını koyar. Tarih bilincimiz ve insanlık hukukumuz gereğince, Osmanlı Ermenilerinin hatıralarına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Türklerle Ermenilerin bin yıla uzanan ortak yaşam kültürünü hatırlatmayı sürdüreceğiz. Ortak tarihi ve benzer gelenekleri olan iki komsu halkı, nefret ve düşmanlık söylemleriyle birbirinden uzaklaştırmak isteyenlere ve tarihi siyasileştirenlere karşı dostluk ve barış hedefiyle çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu düşünceyle ebediyete intikal etmiş Osmanlı Ermenilerini saygıyla anıyor, hayatta olan yakınlarına taziyelerimi sunuyorum. Ayrıca yaşamını yitirenleri, etnik ve dini kökeni ne olursa saygıyla anıyorum. Bu ortak acıyı paylaştığımızı bir daha hatırlatmak istiyorum. Ülkemizde geçmişten bugüne katkıda bulunan tüm Ermeni vatandaşlarımıza da bu vesilesiyle teşekkür ederim."

Kategoriler

Kilise Gündem



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.