Musa Anter-JİTEM ana davası bugün görülüyor

Birleştirilen Musa Anter ve JİTEM Ana Davası duruşması bugün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

14 Mart 2016 tarihli son duruşmada Kontrterör Dairesi Eski Başkanı Mehmet Eymür ve dönemin Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar tanık olarak ifade vermiş; bir sonraki celsede Emekli Jandarma Tuğgeneral Veli Küçük’ün ve dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Hüseyin Özbilgi’nin tanık olarak dinlenmesine karar verilmişti. Hem müşteki ve hem sanık avukatlarının dava dosyalarının ayrılması yönündeki talebi ise mahkeme heyeti tarafından reddedilmişti.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşmaya tutuklu sanık Hamit Yıldırım, tutuksuz sanık Savaş Gevrekçi ve önceki duruşmada tanık olarak dinlenmesine karar verilen dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Hüseyin Özbilgin mahkeme salonunda bulunuyor. Tanık olarak dinlenmesi kararı çıkan emekli Tuğgeneral Veli Küçük ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.  

Ne olmuştu? 

Gazeteci ve yazar Musa Anter, 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Dava, cinayetten 11 yıl sonra, zamanaşımına 84 gün kala açıldı. 5 Temmuz 2013’te görülen ilk duruşmada korucubaşı Hamit Yıldırım, ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım,  Abdülkadir Aygan ve emekli albay Savaş Gevrekçi hakkında ‘Taammüden adam öldürmek, halkı isyana teşvik ve birbiri aleyhine silahlandırarak mukateleye teşvik etmek’ suçlarından yargılama başladı. Dava ‘güvenlik gerekçesiyle’ Diyarbakır’dan Ankara’ya taşındı, aynı gerekçeyle Diyarbakır’dan Ankara’ya nakledilen JİTEM Ana Davası’yla birleştirildi. JİTEM Ana Davası’nda, aralarından Musa Anter’ın katil zanlıları olan 16 sanık “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, birden fazla kişiyi öldürmek” ten yargılanıyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında