Türkiye bu yıl da ‘basını özgür olmayan ülke’

ABD’nin saygın düşünce kuruluşlarından Freedom House, 2016 basın özgürlüğü raporunda Türkiye’yi ‘basını özgür olmayan ülkeler’ arasında gösterdi.

Amerika’nın düşünce kuruluşu Freedom House, 2016 raporunu yayınladı ve Türkiye’yi geçen yıl olduğu gibi “basını özgür olmayan ülkeler” arasında saydı.

Raporda AKP hükümetinin ve militan grupların gazetecileri ‘ya bizimlesin ya da bize karşısın’ tavrıyla  susturmaya çalıştıkları görüşüne yer verildi: “Basın özgürlüğüne karşı güçlerin, hükümetlerin ve militan grupların gazetecileri susturmaya çalıştıkları, ‘Ya bizlesin ya da bize karşısın’ politikası izlenerek, gazetecileri taraf tutmaya, medya kuruluşlarını baskı altında bırakmaya yönelik eğilimler en güçlü olarak Ortadoğu’da ve Türkiye’de çıktı.”

Nauru, Bangledeş ve Türkiye

199 ülkenin incelendiği raporda Türkiye 66 puanla “basını özgür olmayan ülkeler” arasında yer alırken, 2015 yılında basın özgürlüğünde Nauru ve Bangladeş’in ardından altı puan gerileyerek en büyük düşüşün yaşandığı üçüncü ülke oldu.

Raporda düşüş gerekçesi ise şöyle belirtildi: “Türkiye, milli güvenliğe ilişkin uydurma suçlamalarla medya mensuplarının hapse atılmasından, büyük olayların ardından internet hizmetlerinin yavaşlatılmasından, hapse atma ve sınır dışı etme de dahil olmak üzere yabancı gazetecilerin ağır şekilde kısıtlanmasından, medya mensupları yönelik süren şiddet ve ani yasal değişiklikler yüzünden düşüş yaşamıştır.”

Kayyumlar ve MİT Tırları

Türk Ceza Kanunu’nun Türklüğü, cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni alenen aşağılamayı düzenleyen 301’inci maddesine de vurgu yapılan raporda, ‘Erdoğan’a hakaret’, Can Dündar ve Erdem Gül’ün MİT TIR’ları haberi sebebiyle ‘casusluk’ suçlamasıyla yargılanması ve RTÜK kararlarına da değinilen raporda ayrıca Cemaat’e yakınlığıyla bilinen Kanaltürk, Bugün TV, Bugün ve Millet gazetelerinin sahibi İpek Koza Holding’e ‘kayyum’ atanarak el konması da vurgulandı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sadık yetkili güçler, bağımsız medya kuruluşlarına saldırıp onları ele geçirerek kendi propagandalarını yapan kurumlar haline getirdiler” açıklaması yapıldı. 

Freedom House, raporu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’i temsilen bir ejderha ve bir IŞİD’linin bulunduğu bir karikatürle yayınlandı. Karikatürde Erdoğan’ın bir elinde sopa, bir elinde de çekiç bulunuyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'in endeksi

Öte yandan 20 Nisan’da Sınır Tanımayan Gazeteciler’in açıkladığı 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde de Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 149’uncu sıradayken üç sıra daha gerileyerek 152’nci sıraya düşmüştü. Türkiye basın özgürlüğü konusunda “zor ülkeler” arasında gösterilmişti. Endekse göre Türkiye, Uganda, Tanzanya, Kenya gibi ülkelerden daha gerideyken, Rusya, İran, Irak, Cezayir, Nijerya, Etiyopya  gibi ülkelerle aynı seviyede.

 




Yazar Hakkında