Yasak Sur’da ırkçı klibi çeken güvenlik görevlisiymiş

İçişleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, Salı günü sosyal medyada yayınlanan ve Diyarbakır’ın Sur ilçesinde girişin yasak olduğu mahallelerde çekilen “Yalnızım Atam” isimli ırkçı sözler içeren klipteki kişinin güvenlik görevlisi olduğunu ve bu kişinin açığa alınması için talimat verildiğini söyledi.

Salı günü sosyal medyada yayınlanan ve Diyarbakır’ın Sur ilçesinde girişin yasak olduğu mahallelerde çekilen “Yalnızım Atam (Sur Şehitlerimiz Anısına)” isimli ırkçı sözler içeren klip hakkında Diyarbakır Emniyeti tarafından soruşturma başlatıldı. HDP milletvekilleri Feleknas Uca ve Nadir Yıldırım da konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya yazılı soru önergeleri verdiler. Klipteki kişinin güvenlik görevlisi olduğu ve açığa alındığı açıklandı. Klipteki kişinin güvenlik görevlisi olduğu ve açığa alınması için talimat verildiği açıklandı.

2 Aralık 2015’ten beri Sur’un sivillerin giriş çıkışına yasak olan mahallelerinde, insansız hava aracı ve profesyonel ekipmanlar kullanılarak çekilen klip tepki yarattı. “SAT5” isimli ve özel tim tarzında giyinmiş maskeli bir rapçi tarafından çekilen ırkçı klip hakkında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatıldı. “Sur şehitlerimizin anısına” başlığı ile paylaşılan klip, harabeye dönen bir binada yüzü maskeli ve yanında silah olan “şarkıcıya” telsizden gelen “Allah için vurun, peygamber için vurun, şehitlerimiz için vurun” anonsu ile başlıyor.

“Herkes Ermeni olursa, ben Kuva-yi Milliye”

Şarkının sözlerinde de “Kalk, uyan herkes Ermeni, hepsi kalpazan”, “Ben kimim? Türk’ün oğlu yani dışlanan/ Alt sokakta misyonerler her adım kapan”, “Damarımdaki kan, zehir değil asil/ Herkes Ermeni olursa, ben Kuva-yi Milliye!/ Sarı kırmızı yeşil çaputlar, atılan mermi biten umutlar”, “Ya sev, ya terk et! Faşist değil Mehmet adım!”, “Rum’a aç limanı, Siyonizm planı/ Sağ sol tutmadı, şimdi Kürt yalanı”, “Bana bir sorsan, çözümü çok basit / Eğer değişmezse kafalara sık lan!” gibi ifadeler geçiyor. Sosyal medyada, klibin sözleri kadar 2 Aralık 2015’ten beri kapalı olan Sur’da ve insansız hava aracı ile çekilmesi de tartışmalara neden oldu. Klibin, başka iki kliple birlikte SAT5 Prodüksiyon ismiyle dört gün önce Youtube paylaşım sitesine konulduğu ortaya çıktı.

HDP’li vekillerden klip için soru önergesi

Klibin sosyal medyada yaygınlaşmasının ardından HDP Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca ve HDP Van milletvekili Nadir Yıldırım kliple ilgili birer yazılı soru önergesi verdiler. Uca verdiği soru önergesiyle İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya 148 gündür kapalı olan Sur’da söz konusu klibin nasıl çekildiğini sordu. Söz konusu klibin Diyarbakır halkının incinmesine ve tedirgin olmasına sebep olduğunu ve futbolda yaşanan ırkçı saldırılardan sonra kamuoyunu dehşete düşürdüğünü söyleyen Uca, Efkan Ala’nın şu soruları cevaplamasını istedi: “Yüzü maskeli, ellerinde silah Sur’da dolaşarak baştan sona ırkçı sözlerin yer aldığı söz konusu klibin Sur’da çekilip yayınlanması bilginiz dâhilinde midir? Üç ayı aşkın bir süredir Sur’da çocuklarını yitiren ailelerin dahi 147 gündür yasaklı mahallelere girip çocuklarının cenazelerini alamadığı ortada iken, Sur’da klip çeken söz konusu kişi buraya nasıl girmiştir? Söz konusu kişinin Sur’a girmesine kim izin vermiştir? Bu kişinin Sur’un yasaklı mahallelerine girmesinin yasal gerekçesi nedir? Söz konusu yasadışı uygulama hakkında herhangi bir yasal işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?”

HDP Van milletvekili Nadir Yıldırım da, şarkının sözlerinin ırkçı, nefret dolu ve tehditkar ifadelerden oluştuğunu ve halklar arasında kopuşu derinleştiren ifadeler kullanıldığını söyleyerek, “Halk temsilcileri ve uluslararası gözlemci heyetlerinin giremediği Sur sokaklarına kimliği belirsiz kişiler nasıl girip, klip çekebilmiştir?. ‘Kalk uyan hepsi Ermeni, hepsi kalpazan’ gibi nefret dolu ve ırkçı ifadeler içeren sözler içeren şarkının klip çekimlerine hangi gerekçeyle, kim izin vermiştir?, Klibin çekilmesiyle ilgili bakanlığınızın bilgisi bulunmakta mıdır? ve Halklar arasındaki kopuşu hızlandıran kliple ilgili başlattığınız veya başlatmayı düşündüğünüz herhangi bir soruşturma var mıdır?” sorularını yöneltti.

Açığa alma talimatı

Çarşamba günü akşam saatlerinde HDP milletvekili Garo Paylan’ı arayan İçişleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk ise klipteki kişinin bir güvenlik görevlisi olduğunu ve bu kişinin açığa alınması için talimat verildiğini söyledi.

Surp Giragos Kilisesi’nin de bulunduğu girişe kapalı mahallelerde çekilen klip, söz konusu bölgenin ne halde olduğu konusunda da fikir verdi. Bölgede görev yapan gazeteciler klipteki görüntülerden anlaşıldığı kadarıyla en az iki mahallenin tamamen yerle bir olduğunun ortaya çıktığını söylediler. Klibin profesyonel bir ekipmanla ve birkaç kişi tarafından çekildiği düşünülüyor.

Kategoriler

Türkiye Gündem



Yazar Hakkında