Cannes Film Festivali ödülleri belli oldu

Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Kısa Film ödülünü 'Sessiz' (Be Deng) filmiyle alan Rezan Yeşilbaş, 'Ödülü ülkemin sessiz ve yalnız bırakılmış kadınlarına adıyorum' dedi. En İyi Film ödülünü yönetmen Michael Haneke 'Amour' filmiyle alırken, En İyi Kadın oyuncu ve Senaryo ödüllerini ise Cristian Mungiu'nun 'Beyond the Hills' adlı filmi aldı.

65. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Kısa Film ödülü 'Sessiz' (Be Deng) filmiyle Rezan Yeşilbaş'a verildi.

Bianet'te yer alan habere göre Yeşilbaş, törende yaptığı konuşmada ödülü 'Ülkemin sessiz ve yalnız bırakılmış kadınlarına adıyorum' dedi.

'Sessiz- Beng' filmi, 1984'de Diyarbakır'da tutuklu olan kocasına, cezaevi koşullarında yasak olmasına rağmen yeni bir çift ayakkabı götürmeye çalışan Zeynep'in hikayesini anlatıyor.

Başrollerini Belçim Bilgin ve Cem Bender'in oynadığı film, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Müdürlüğü'nün desteğiyle Diyarbakır'da çekildi. Film daha önce de Akbank Kısa Film yarışması'nda en iyi film ödülünü kazandı.

'Sessiz- Be Deng', Cannes Film Festivali'nde kısa film kategorisinde bugüne dek Türkiye'den yarışan dördüncü film.

Daha önce aynı kategoride Koza filmi ile Nuri Bilge Ceylan, Kıyıda filmiyle Ebru Ceylan ve Poyraz filmiyle Belma Baş festivalin yarışmalı bölümüne seçilmişti.

Rezan Yeşilbaş kim?

1977'de doğumlu Yeşilbaş, Marmara Ünivesitesi Sinema-TV Bölümü mezunu. CNN Türk televizyonunda belgesel film yapımında çalıştı. Kısa filmi 'Hüküm', onun 'Kadın Üçlemesi'nin ilk filmiydi. Hüküm yurtiçi ve yurtdışı birçok festivalde gösterildi ve çeşitli ödüller kazandı. Yeşilbaş, bazı sinema filmlerinde yapım sorumluluğu ve yönetmen yardımcılığı yaptı. Üçlemenin ikinci filmi olan 'Sessiz/Be Deng'i ise 2011'de çekti.

Festivalde, en iyi filme verilen Altın Palmiye ödülünü yönetmen Michael Haneke 'Amour' filmiyle aldı. Uzun süre ayakta alkışlanan Haneke, 30 yıllık eşine 'Bana katlandığın için teşekkür ederim' dedi.

Diğer ödüller şöyle:

Jüri Büyük Ödülü: Matteo Garrone - Reality

En İyi Yönetmen: Carlos Reygadas - 'Post Tenebras Lux'

En İyi Erkek Oyuncu: Mads Mikkelsen -'The Hunt' (Thomas Vinterberg)

En İyi Kadın Oyuncu: Cosmina Stratan ve Cristina Flutur - 'Beyond the Hills' (Cristian Mungiu)

En İyi Senaryo: Cristian Mungiu - 'Beyond the Hills'

Jüri Özel Ödülü: Ken Loach - 'Angel's Share'

Altın Kamera (Camera d'Or): 'Beasts of the Southern Wild' (Yön: Benh Zeitlin) 

(Bianet.org)