'Silahlar sussun, insanlar konuşsun'

Ekopolitik'in Almanya'da diaspora Kürtleri ile Türk toplumu temsilcilerini bir araya getirdiği toplantıdan 'silahlar sussun, demokratikleşme adımları hızlansın' çağrısı çıktı. Aynı toplantının geniş bir katılımla Diyarbakır'da tekrar düzenlenmesi planlanıyor

Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Derneği Ekopolitik'in 'Türkiye'nin Büyük Çatısı: Avrupa-Almanya Durağı' adlı toplantısının ikinci ve son oturumu dün Köln'de yapıldı. Ekopolitik Başkanı A. Tarık Çelenk toplantı sonrası yaptığı değerlendirmede 'Silahların susup, insanların konuşması gerektiğini' söyledi. Toplantının daha geniş katılımlı olarak Diyarbakır'da yapılması planlanıyor. Katılımcıların son gün mesajları ise şöyle:

- MİT eski Müsteşarı Cevat Öneş: Uludere'nin yarattığı kaygı devam ediyor. PKK sorunu diyalogla, empatiyle çözülebilir. PKK silahlarının sonlandırılabilmesi için yeni bir iklim yaratılması gerekiyor. PKK'nın eylemlerinin sonlandırılarak, silahların susturulması için yeni bir açılım gerekiyor. Tüm kesimlerin asgari müştereklerde birleşmesi lazım.

- Zekeriya Altuğ (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği): Kürt sorununu daha önce gündeme getirdiğimiz zaman  'Sus, Türkiye'nin etrafı ateş çemberi' diyorlardı. Kürt kardeşlerimiz de haklarına kavuşmalı. Terör örgütü de silah bırakmalı, siyasi alana geçmeli. 

- Doç.Dr. Gamze Kona (Işık Üniversitesi): Siz PKK'ya kurtuluş savaşçıları deyin, gerilla deyin. Yüzde 80 terör örgütü olarak görülüyor. İyi niyetlerin suiistimal edilmemesi için PKK'nın silahlı eylemlerini derhal bırakması gerekir. Ondan sonra hükümetin sorumluluğu, anayasada gerekli düzenlemelerle, dağdan inenlerin adaptasyonu olmalı. Terör örgütü muhatap alınabilir mi, evet.

- Arif Ünal (Yeşiller Partisi Milletvekili): Türkiye'de Kürtlerin sorunu, sürekli silah elinde olanlar tarafından tartışıldı. Şiddetin panzehiri demokrasidir. Bu savaştan artık herkes bıkmıştır. En güzel birliktelik gönüllü birlikteliktir, hiç silahla birliktelik olmamıştır.

- Bayram Bozyel (HAK-PAR Genel Başkanı): Devlet şiddetle silahla PKK'yı bitiremez, Kürt hareketi silahla amacına ulaşamaz. Kürtlerin taleplerinin karşılanması silahlara endekslenmemeli, koşullara bağlanmamalı. Türkiye'nin çoğulcu yapısını, evrensel referansları dikkate alan bir anayasa yapılmalı.

- Sedat Yurttaş (eski DEP milletvekili): Silahlar sustuğu zaman maalesef ülkede müzakere de konuşulmuyor. Uludere katliamının emrini veren başbakansa derhal özür dilemeli, komutanlarsa görevden alınmalı.

Keşke dokunarak anlasak

- Musa Serdar Çelebi (Eski ülkücü liderlerden): Keşke birbirimize dokunarak daha iyi anlasak. Aysel Tuğluk 'Türklere güven vermemiz lazım' dedi. Bizim de Kürt kardeşlerimizin anadillerini öğrenerek, ana dilde eğitim yaparak, eşitçe özgür bir demokratik düzene geçmemiz lazım. Bütün bu müsebbibi bitirecek şey silahlı mücadelenin bitmesi lazım.

 

(Şenay Yıldız / AKŞAM)