KİTAP/ԳԻՐՔ NİSAN: Paramaz'dan Kaypakkaya'ya solun mirası

Merhaba,

Nisan sayımıza Asef Bayat’ın ‘Siyaset Olarak Hayat’ıyla başlıyoruz. Bayat’ın çalışması, Ortadoğu’da yoksulların, marjinalleştirilmiş grupların, kadınların, gençlerin yani hem ötekileştirilenlerin hem de sıradan insanların gündelik hayat pratikleriyle düzeni nasıl şekillendirdiklerini ve bu bağlamda mücadele biçimlerini, devletle, ekonomik sistemle ve toplumsal hareketlerle ilişkilerini inceliyor. Arsen Kocaoğlu yazdı.

Hülya Adak’ın ‘Halide Edib ve Siyasal Şiddet: Ermeni Kırımı, Diktatörlük ve Şiddetsizlik’ başlıklı kitabı, Halide Edib’in eserlerinin bir bölümünü ‘siyasal şiddet’ kavramı çerçevesinde değerlendiriyor. Kitabın ilk bölümünde, Osmanlı Ermenilerine yönelik siyasal şiddet, ikinci bölümünde Hindistan’ın bağımsızlık mücadelesi bağlamında ‘şiddetsizlik’ kavramı, üçüncü bölümünde ise siyasal ütopya-distopya ve diktatörlük kavramları ele alınıyor. Her bölümde çarpıcı örnekler yer alıyor. Murat Cankara yazdı.

Karin Karakaşlı’nın ‘Asiye Kabahat'ten Şarkılar Dinlediniz’ başlıklı anlatısı, Hrant Dink'le tanışmasından, ondan öğrendiklerinden, 19 Ocak 2007’ye kadar yaşananlardan, ‘o gün’den ve hissettiklerinden söz eden, bugüne dek içinde tuttuklarını bir dosta anlatır gibi samimi, hiç bilmeyene anlatır gibi açıklayıcı bir metin... Banu Yıldıran Genç yazdı.

Keyifli okumalar,

 

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr

Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ

Etiketler

Kitap kitap/kirk