Avrupa Konseyi, üç yıl sonra İmralı’yı ziyaret etti

Avrupa İşkencenin ve insanlıkdışı veya Onurkırıcı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi’nden 3 kişilik bir heyet 28-29 Nisan’da Öcalan ve diğer mahkûmları ziyaret etti ve tutukluluk koşullarını gözlemledi.

Avrupa İşkencenin ve İnsanlıkdışı veya Onurkurucu Ceza ve Muamelenin Önlenmesi Komitesi (CPT), üç kişiden oluşan ekibiyle  28-29 Nisan’da İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ni ziyaret ettiğini duyurdu.  CPT, ziyaretin amacının İmralı Cezaevi’nde bulunan ve aralarında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın da bulunduğu 4 tutuklunun şartlarını incelemek ve öncesinde bu konuda CPT'nin 2013 senesinde yaptığı önerilerin Türk otoritelerince yerine getirip getirilmediği yerinde gözlemlemek olduğunu açıkladı. CPT görüşmelerin ardından isim açıklamasa da, adada 4 mahkûmun ziyaret edildiğinin bildirilmesi, Öcalan’la da görüşüldüğü yönünde yorumlandı. Yaklaşık bir yıldır Öcalan’la avukatları ve ailesi görüştürülmüyor.

DİHA’nın haberine göre, İmralı adasındaki ziyaret ardından CPT heyeti Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yüksek Güvenlikli İmralı Cezaevi Müdürü Enis Yavuz, yine Adalet Bakanlığı ve Dışişleri bakanlıklarının üst düzey yetkilileri ile görüşüldüğü kaydedildi. CPT Başkanı Mykola Gnatovskyy öncülüğündeki heyette CPT üyeleri Hans Wolff ve Michael Neurauter'in yer aldığı belirtildi.

İHD: Ziyaret önemli

İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan, ziyaretin yapılmış olmasının önemli olduğunu belirterek, "Genellikle ziyaretler bittikten sonra açıklama yaparlar, daha önceden defalarca başvurmuştuk, bu duruma seyirci kalmalarını istememiştik. BM’nin İşkenceye Karşı Komitesinde de durum Türkiye’ye soru olarak yöneltilmişti zaten, bu bağlamda CPT’nin gitmiş olması önemli. Bir yıldan fazladır hiç kimse hiçbir şekilde haber alamıyor. Kimse resmi bir açıklama yapmıyor. Dolayısıyla çok ciddi bir kanunsuzluk var. CPT’nin de büyük bir sorumluluğu var çünkü CPT’nin daimi olarak izlediği mahkûmlardandır Abdullah Öcalan. CPT anlaşılan duyduğu sorumluluk gereği bunu kamuoyuyla paylaşma gereği hissetmiş" dedi.

İmralı’ya bilinen son ziyaret Nisan 2015’te HDP heyeti tarafından yapıldı. Sonraki süreçte, Öcalan’ın Haziran’a kadar devlet heyetiyle de görüştüğü bilinirken, 7 Haziran seçimlerinin ardından yaşanan gelişmeler nedeniyle izin taleplerine karşın HDP Heyeti’nin adaya gidişine izin verilmiyor.

 

Kategoriler

Türkiye Gündem



Yazar Hakkında