Jandarma bir gün önce de oradaymış

Hrant Dink cinayetinde halen yürütülmekte olan savcılık soruşturmasında, Dink’in öldürüldüğü gün Agos gazetesi etrafında olduğu tespit edilen 6 jandarma istihbarat görevlisi ile ilgili yeni bulgulara ulaşıldı.

 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada olay günü tetikçi Ogün Samast’ı izleyen 6 Jandarma İstihbarat görevlisi olduğu telefon sinyal bilgilerinden tespit edilmiş ancak görüntülere ulaşılmamıştı. Savcılık, cinayet günü Agos çevresindeki bütün kameraları yeniden incelemeye aldı. Akşam gazetesinin haberine göre, İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından yapılan binlerce kamera görüntüsünün incelenmesi sonucu o dönem Jandarma İstihbaratta görevli 1 yüzbaşı ile 5 astsubayın izine ulaşıldı.

6 istihbaratçı

Görüntüler ve telefon HTS kayıtlarının incelenmesi üzerine bazıları halen görevde bazıları ise emekli olan 6 jandarma istihbaratçının ilk olarak cinayetten bir gün önce Şişli’ye gittikleri belirlendi. Cinayetten bir gün önceki kayıtlara göre 6 jandarma istihbaratçı, Dink’in öldürüldüğü Agos Gazetesi’nin bulunduğu Halaskargazi Caddesi’nde dolaşıyor.

Kamera görüntülerine göre jandarma istihbaratçılar ilk olarak cinayetten 2 saat önce yani saat 13.00’da Şişli’ye geliyor. Saat 13.00 – 14-00 arası olay yeri olan Halaskargazi Caddesi ve Şafak Sokak’ta dolaşmaya başlayan jandarma istihbaratçılar Samast’ın bölgeye gelmesiyle onu yakın takibe alıyor. Cinayet anına kadar çapraz şekilde ayrılarak takibi sürdüren jandarma istihbaratçılar cinayet sonrası bir süre takibe devam ediyor.  

Cinayet gününe ait Jandarma İstihbarat görevlilerinin ortaya çıkan görüntülerini değerlendiren Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, soruşturmanın sonuçlandırılması gerektiğine dikkat çekti.

“Soruşturma tamamlansın”

Bakırcıoğlu,  “Dink cinayetini işleyen örgütün üst yapılanmasına yönelik soruşturmanın muazzam derecede önemli olduğu açık. Bu soruşturmada önemli delillere ulaşıldı.  Elde edilen delillere uygun olarak soruşturmada yapılması gerekli zorunlu işlemlerin bir an önce yapılması ve nihayetinde de soruşturmanın tamamlanması gerekliliği bulunmakta” diye konuştu.   

İstanbul Başsavcı vekili kamu görevlileriyle ilgili hazırlanan iddianameyi 3 Kasım 2015’te iade ederken soruşturmayı yürüten savcıya hitaben  yazılan yazıda  “Olayın geçtiği yerde bulunan işyeri kamera kayıtlarında sanık Ogün Samast’a yardımcı-gözlemci ve takipçi olduğu düşünülen bir kısım şüpheliler ile ilgili yapılan çalışmada bu kişilerin Trabzon ve İstanbul Jandarma Personeli olduğu tespiti yapıldığı, bu kişilerin de örgütsel yapı içinde hareket ettikleri yönünde ciddi delil ve emare olduğu” ifadelerini kullanmıştı.  

Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmaline ilişkin yürütülen soruşturmada 26 sanık hakkında dava açılmış ancak soruşturmaya devam edilmişti.



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.