Davutoğlu'ndan veda konuşması: Olağanüstü kongre 22 Mayıs'ta

Başbakan Davutoğlu, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı kritik görüşme sonrası basının önüne çıktı. Yaptığı veda konuşmasında, 29 Nisan’daki MKYK toplantısında yaşananlara değindi ve ‘dava dostlarımda refik olma özelliğini bulamadım’ dedi. Davutoğlu milletvekili olmaya devam edecek, ama kongrede aday olmayacak. AKP olağanüstü kongresi 22 Mayıs’ta yapılacak.

Açıklamadan satırbaşları şöyle: 

"28 ağustos 2014 tarihinde partimizin olağanüstü kongresinde bir emaneti devraldım. Dönüp baktığımda seçildiğim gündeki amaçlarımın hayata geçmesi için canla başla çalıştığımı düşünüyorum." 

"20 aylık süreci üç döneme ayırıyorum. 1 . dönem 62. Hükümet dönemi. En önemli meydan okuma, kurucu karizmatik liderden sonra Ak Parti’ydi.  En önemli tayin etiğim husus partinin birliğinin muhafazası olmuştu. Genel başkanlığım döneminde tek istifa yaşanmamış ve partimizin omurgasından da hiçbir şey eksilmemiştir. 2. hedef suhuletle ülkeyi seçime götürmekti. Suhuletle 7 Haziran seçimlerine g,ittik. 3. hedef ülke güvenliği bağlamındaydı. 6-7 Ekim terör olaylarının üstesinden geldik. 4. hedef cumhurbaşkanının başlattığı yatırımların sürdürülmesiydi."

"2. dönem 7 Haziran- 1 Kasım arasıydı, Türk demokrasi tarihinin en kritik dönemiydi. 13 yıllık iktidar istikrarlı dönem sonrasında partinin çoğunluğu alamamasıyla puslu havayı seven çakallar ortaya çıktı."

"Zor bir dönemdi. Bir geçici hükümetin en zor kararları alması gereken bir dönemdi. Bir karar da terörle mücadele kararıydı." 

"Bu dönemin hedeflerinden biri de ülkeyi suhuletle 1 kasım seçimlerine götürmekti. Ankara terör saldırıları ve diğer tehditlere rağmen 1 kasım seçimlerine gittik ve gurur duyacağımız bir netice çıktı."

"Seçim meydanlarında verdiğim hiçbir söz yarım kalmış değildir." 

"Dün akşamdan itibaren aldığımız karar çerçevesinde kimsenin spekülasyona gitmemesi uyarısında bulunuyorum. Son ana kadar vazife başında olan bir hükümetimiz vardır. Kimse ekonominin iç dengeleriyle oynamaya kalkmasın. Şüphe de etmesin. Önümüzdeki 4 yılı tamamlayacak güçlü AKP hükümetleri devam edecektir."

"Atamalara şahsi müdahalem olmamıştır"

"Temel saikim taşıdığım ağır sorumluğun hakkını vermekti. Bu dönem güçlü cumhurbaşkanı, güçlü başbakan göreviydi. Bu prensibi hayata geçirmeye gayret ettim. Cumhurbaşkanı “emanetçi başbakan istemiyorum” demişti. Bunun hakkını vermek için gece gündüz çalıştım."

"Son tartışmalardan bahisle söylüyorum, atamalarla şahsi müdahalem olmamıştır. 12 yıl içinde işleyiş nasıl olmuşsa öyle olmuştur." 

"Yeni bir dönem"

"Partimizde yeni bir dönemin eşiğindeyiz. Son MKYK toplantısında yaşanan gelişmeler çerçevesinde, 22 mayıs 2016 günü tüzüğün 70. Maddesi gereğince partinin olağanüstü kongresi kararını aldım. Ak parti başkanı olarak olağanüstü kongremiz yapacağımı ilan ediyorum."

"Mevki peşinde lobi yapmadım"

"Kararı almamda başarısızlık duygusu ya da tarafımca atılmış adımdan duyulan pişmanlık etkili değildir. Hayat insana birçok şey öğretiyor. Benim  prensiplerim var. Hak ettiğim an gelmedikçe mevki peşinde koşmadım. Mevki ve makam talep etmedim. Hiçbirisi için bir an dahi lobi yapmadım. Mutabakatla genel başkan seçildim. Mutabakatın olmadığı yerde de genel başkan olmayı düşünmem."

"En güçlü insan kimdir? Bence kendiyle barışık insan, kalbiyle yüzleşen insan. İnanmadığım hiçbir şeyi savunmadım. Pazarlık hesabına dayanan makam vizyonu içinde olmadım. "

"Yola çıktığım arkadaşlarımın benimle olduğu inancında olmak isterim benimle olmadıklarında da bana söylemelerini isterim. Son MKYK da yaşananlarda ilk imzayı kendim attım ama yönetim refik olma özeliğiyle bağdaştıramadım."

"MYK değişmesi tartışmalara sebebiyet verecekti. Partimiz kongreyi birlik için yapmalı. Tartışma konusu yapılmamalı."

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında