Rojava’da anayasa zamanı

Rojava Anayasası için ilk taslak ortaya çıktı.

Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi’nin 17 Mart’taki ilanından sonra yürütülen çalışmalar sonucu Rojava Anayasası için ilk taslak ortaya çıktı. Kürt, Arap, Süryani, Türkmen, Ermeni ve Çeçen toplumundan sivil toplum ve gençlik temsilcileriyle buluşan komitelerin hazırladığı ilk taslakta Federal Suriye ilkesi bulunuyor.

Dicle Haber Ajansı’nın haberleştirdiği ilk taslak için çalışmalar, Rojava-Kuzey Suriye Federal Demokratik Sistemi Kurucu Meclisi’ndeki 31 temsilcinin oluşturduğu Yürütme Meclisi tarafından yürütüldü. Yürütme Meclisi’nde, Toplumsal Sözleşme Hazırlık Konseyi, Toplumsal Faaliyet Konseyi, Diplomasi Konseyi ve Siyasi Konsey gibi alt birimler bulunuyor. Çeşitli toplumsal gruplardan toplanan önerilerle hazırlanan anayasa taslak 7 temel başlık altında 97 maddeden oluşuyor.

Yönetimin şekli üzerine maddelerin yer aldığı ilk bölümde, sisteminin parlamenter, federal, çoklu ve demokratik olduğu belirtiliyor. Özgür bütünlük çerçevesiyle Rojava’nın Suriye’nin bir parçası olduğu vurgulanan taslakta YPG’nin ulusal kurum olarak Rojava kantonlarında savunma sorumluluğunu alacağı vurgulanıyor.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında