Yüksekova’da 5 bin ev yıkıldı, 100 bin kişi göç etti

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 20 Nisan’da biten operasyonlardan sonra ilçede sokağa çıkma yasağının ne zaman kalkacağı hala belli değil. HDP İl Başkanı Metin Besi, Yüksekova’da 5 bin evin tahrip edildiğini ve 100 binden fazla insanın ilçeden göç ettiğini söyledi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 13 Mart’ta başlatılan operasyonlar 20 Nisan’da sona erdi ancak sokağa çıkma yasağı kaldırılmadı. HDP İl Başkanı Metin Besi, “Yerel kaynaklardan aldığımız bilgilere göre Yüksekova’da 5 bin ev tahrip edildi, 100 binden fazla insan göç etti” dedi.

Sokak ne zaman açılacak belli değil

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde 13 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve ardından başlatılan operasyonlar 20 Nisan’da sona erdi ancak sokağa çıkma yasağı kaldırılmadı. Yüksekova’nın Kışla, Orman, Mezarlık ve Cumhuriyet mahallelerinde operasyonlar nedeniyle büyük bir yıkım yaşandı. 120 binden fazla nüfusun olduğu ilçede evler zarar gördü, 100 binden fazla kişi göç etmek zorunda kaldı. Cumhuriyet’ten Selin Görgüner’in haberine göre operasyonların bitmesine rağmen, Valilik sokağa çıkma yasağının ne zaman kalkacağı hakkında net bir tarih vermekten çekiniyor.

Dört başlık altında çalışmalar planlanıyor

HDP Hakkari İl Başkanı Metin Besi, ilçedeki durumu şu sözlerle anlattı: “5 bin ev tahrip edildi. Karakolların yapılmasının planlandığı bölgelerdeki evler yıkıldı. Kışla, Orman, Mezarlık ve Cumhuriyet mahallerinde büyük bir yıkım var.” Yüksekova’dan 100 binden fazla insanın göç ettiğini ifade eden Besi, yasağın kaldırılmasından sonra hayatın normale dönmesi için yapacakları çalışmaları da şöyle anlattı: “Van’a 4 bin, Hakkâri merkeze 1800 aile göç etti. Şemdinli ve Çukurca ilçeleri ve köylere de büyük bir göç var. Hakkâri milletvekili Selma Irmak’ın Valilik’te yaptığı görüşmede yasağın yakın zamanda kaldırılacağı söylendi ancak tam bir tarih vermiyorlar. Yasağın kaldırılmasından sonra dört ana başlıkta çalışma yapacağız. Birincisi evlerin onarımı ve altyapı çalışmaları. İkincisi ailelere insani yardım. Üçüncüsü, hukuki destek. Dördüncü olarak da sağlık alanında çalışmalar yapılacak.”

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem