Süryaniler ilkokula kavuşuyor

Cumhuriyet tarihi boyunca okul açmasına izin verilmeyen Süryani toplumu, anaokulunun ardından ilkokul açmak için çalışmalara başladı. Okulun önümüzdeki eğitim-öğretim yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.

Anadolu’nun kadim Hıristiyan toplumlarından olduğu halde, Cumhuriyet tarihi boyunca resmen azınlık olarak kabul edilmeyen ve bu yüzden okul açmalarına izin verilmeyen Süryaniler, bu konuda 2013 yılında hukuk mücadelesine başlamış ve mahkeme kararıyla anaokulu açabilmişti. 

Anaokulunu açan ve ilkokul için çalışmalarını sürdüren Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin, anaokulunda olduğu gibi ilkokul için de okul programının Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından hazırlandığını açıkladı. Susin, devam eden çalışmalarla ilgili şu bilgileri paylaştı:  “İlkokulun önümüzdeki eğitim-öğretim yılına yetişmesi için program üzerinde hızla çalışıyoruz. Programın MEB tarafından onaylanması gerekiyor. Okul binası için de çalışmalarımız devam ediyor. Bakırköy’de bir yer bulmak istiyoruz. Anaokulundan bu yıl altı öğrenci mezun olacak. İlkokul önemli bir ihtiyaç. Bulacağımız okul binasının fiziki mekânları uygun olursa, eğitim-öğretim yılına 50-60 öğrenciyle başlayacağımızı düşünüyoruz.”

Lozan’a rağmen açtırmadılar

Türkiye’de gayrimüslimlerin kendi eğitimlerini yapabilmeleri Lozan Antlaşması’yla garanti altına alınmış olmasına rağmen, 86 yıl boyunca Süryanilerin okul açmalarına izin verilmedi. Süryanilerin Mardin’deki son okulu 1928’de kapandı. Süryaniler 2013’te okul açmak için Millî Eğitim Bakanlığı’na başvurmuştu. Bakanlık’tan izin çıkmaması üzerine, Süryani Vakfı, kararı mahkemeye taşımıştı. Mahkeme, Lozan Antlaşması ve Avrupa İnsan Sözleşmesi’ne atıf yaparak kararı iptal etmiş, Bakanlık temyize gitmemiş ve böylece okul açılmasının önündeki engel kalkmıştı. Yeşilköy’deki Mor Efrem Anaokulu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında, 22 öğrenciyle eğitim-öğretim hayatına başlamıştı.

Türkiye’de gayrimüslimlerin eğitimi için devlet yardımı yapılması Lozan Antlaşması’nda öngörülmüş olmasına rağmen, Süryanilerin okul açma sürecinde devletin hiçbir desteği bulunmuyor. Anaokulunu kendi imkânlarıyla açan Süryani Vakfı, ilkokul için de bütün maddi gereklilikleri kendisi karşılamak zorunda. Süryani anaokuluna bu eğitim-öğretim yılında ‘özel okullara teşvik’ kapsamında yardım yapılmaya başladı.



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.