BM’nin Cizre talebine Dışişleri “mümkün değil” dedi

BM’nin Cizre’deki hak ihlallerine ilişkin soruşturma talebine Dışişleri Bakanlığı’dan yanıt geldi. Açıklamada, “Yüksek Komiser Sayın Zeid’in Türkiye ile BM arasındaki insan hakları alanındaki işbirliği ruhunu yansıtmayan açıklamalarının yetersiz bilgiye ve önyargılı çevrelerin yönlendirmelerine dayandığı düşünülmektedir” denildi.

Birleşmiş Milletler’in (BM), Cizre’deki hak ihlallerine ilişkin açıklaması ve “bağımsız soruşturma” talebine Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin’e Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde Dışişleri Bakanlığı Tanju Bilgiç imzasıyla yazılı bir açıklamayla yanıt verildi.

Açıklamada, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin’in sözleri için “son derece yanlı” yorumu yapılırken, “Açıklamaları teessürle karşılanmıştır” denildi. El Hüseyin’in açıklamalarının Türkiye ile BM arasındaki insan hakları alanındaki işbirliği ruhunu yansıtmadığı ve önyargılı çevrelerin yönlendirmelerine dayandığı savunulan açıklamada, “Arzu ettiği takdirde Sayın Zeid’i Güneydoğu Anadolu Bölgemizi de kapsayacak şekilde ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyacağız” denildi.

'Önyargılı çevrelerin yönlendirmesi'

Bilgiç’in açıklamasında “PKK, DEAŞ ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin kanlı eylemleriyle aynı anda mücadele eden ülkemiz, Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki vatandaşlarının en temel hakkı olan yaşam haklarının korunması ve kamu güvenliğinin sağlanması amacıyla yürüttüğü terörle mücadelede operasyonlarında özgürlük-güvenlik dengesinin sağlanması için azami özeni göstermekte ve tüm tedbirler yasal çerçevede alınmaktadır” denildi. “BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin’in BM birimlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgemizi ziyaret taleplerine olumlu yanıt verilmediği yönündeki ifadelerinin kabul edilmesi mümkün değildir” diyen Bilgiç, “Yüksek Komiser Sayın Zeid’in Türkiye ile BM arasındaki insan hakları alanındaki işbirliği ruhunu yansıtmayan açıklamalarının yetersiz bilgiye ve önyargılı çevrelerin yönlendirmelerine dayandığı düşünülmektedir. Arzu ettiği takdirde Sayın Zeid’i Güneydoğu Anadolu Bölgemizi de kapsayacak şekilde ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyacağız” ifadelerini kullandı.

BM’nin açıklaması ve talebi

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin tarafından Cizre’deki insan hakları ihlallerine ilişkin yapılan açıklamada, kendilerine yapılan ihbarlar anımsatılarak, kentteki operasyonlarda sivillerin öldürüldüğü, işkence ve keyfi gözaltıların olduğu ifade edildi. Açıklamada en kaygı verici olanın ise üç bodrum katında yaşananlara ilişkin ihbarlar olduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca Silopi, Nusaybin ve Diyarbakır’dan haber alınmadığı da belirtilerek “Bu durumdan derin bir endişe duyuyoruz” denildi. Bölgede evlerin işgal edildiği, yok edildiği ve insanların işkenceye maruz kaldığına dair iddiaların ‘çok ciddi’ olduğunu ifade eden El Hüseyin, soruşturma taleplerinin yanıtsız bırakıldığını belirtti.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında