Suriyeli diplomatlar birçok ülkeden sınır dışı ediliyor

Hula kasabasında 52'si çocuk 30'u kadın 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği katliamın ardından Fransa ve Almanya Suriye Büyükelçisi'ni sınır dışı etme kararı alırken Avustralya da, Suriyeli iki diplomatı sınır dışı etti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye'nin Paris büyükelçisinin sınır dışı edileceğini açıkladı. Hollande, Benin Devlet Başkanı Thomas Boni Yayi ile görüşmesinden sonra basın toplantısında yaptığı açıklamada, Suriye büyükelçisine bu kararın bugün ya da yarın bildirileceğini belirtti.

Öte yandan Almanya Şam büyükelçisini sınır dışı etme kararı aldığını açıklarken Avustralya da, geçen hafta Suriye'nin Hula kasabasında 100'den fazla kişinin öldürülmesinin ardından Suriyeli iki diplomatı sınır dışı etti.

Fransa Cumhurbaşkanı bu kararın tek taraflı almadıklarının, ortaklarıyla iştişare sonucu alndığının altını çizdi. 

Hollande ayrıca, 'Suriye'nin Dostları Konferansı'nın üçüncüsünün Temmuz ayının başında Paris'te yapılacağını da ayırdı. Konferansın ilki Tunus'ta, ikincisi de İstanbul'da yapılmıştı.

Fransa'nın ardından Almanya da sınır dışı kararı aldı 

Fransa'nın aldığı sınır dışı kararının açıklanmasından yaklaşık bir saat sonra Almanya'nın benzer bir karar aldığı bildirildi. Alman Haber Ajansı (DPA), 'Büyükelçi Lutfi'nin bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını ve kendisine 72 saat içinde ülkeyi terk etmesi gerektiğinin bildirileceğini' duyurdu.

Kararın nedeni Hula'daki katliam

Diplomatik kaynaklar, kararın 4 gün önce Hula'da yaşanan katliam nedeniyle alındığını ve ABD, İngiltere, Fransa ve diğer partnerlerin koordinasyonuyla alındığını belirtti.

Alman hükümeti Şubat ayında da, Almanya'daki Suriyeli muhalifleri izledikleri gerekçesiyle Berlin'deki Suriye Büyükelçiliği'nde görev yapan 4 kişiyi sınır dışı etmişti. Şam'daki Almanya Büyükelçiliği ise aylar öncesinde kapatılmıştı. 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem